Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mortlach 16 Year Old 2002 Visit Lobland

Tasting Notes Posted on zo, november 15, 2020 16:03:17

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old 2002/2018, Visit Lobland, BYOB-C, First fill sherry hogshead #5604, 28 bts
Kleur: koper
ABV: 54.4%

Umami & Spearmint

De jongens en meisjes van de BYOB-C (Bring Your Own Bottle Club) hebben al heel wat bottelingen op hun actief. Zo is er de reeks Lads of Lobland en de (ongoing) reeks Mobsters on Mopeds en de Bearded Commando’s (geweldig leuke labels, overigens), maar af en toe bottelen ze ook een specialleke onder het motto Visit Lobland. Daarin zitten reeds een piepjonge Strathearn, een mooie Arran en deze 16-jarige Mortlach, gebotteld van een single cask (en een gedeelde botteling met het Nederlandse Casqueteers).

Heerlijke neus op snuiftabak, kruidnagel, opgelegde rozijnen, kersen, kweepeer en wat chocolade, met een mooie frisse toets van spearmint. Vleesjus op de achtergrond en dan weet je: deze is top.

Oh, heerlijk! Romig en vuil tegelijkertijd, flink wat beef jerky, pruimen, gember en kruidnagel. Dit is een schoolvoorbeeld van de umami Mortlach waar we allemaal zo tuk op zijn. Donkerzoet, rond, vol van smaak, beetje kruidig maar vooral… zalig lekker!

Heerlijk lange en  zoete afdronk op pruimenconfituur en pure chocolade op het sterfbed.

Had ik daar destijds maar een extra fles van aangeschaft…

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mortlach 16 Year Old Fauna & Flora

Tasting Notes Posted on zo, november 15, 2020 06:02:21

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old, Fauna & Flora, OB 2012
Kleur: koper
ABV: 43%

Geraffineerd

Het was al erg lang geleden dat ik deze klassieker nog geproefd had en nazicht leerde bovendien dat ik ‘m nog nooit eerder besproken had, stel je voor. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Deze Mortlach verscheen voor het eerst op de markt in 1986, maar mijn fles dateert van 2012, het laatste jaar waarin deze nog werd uitgebracht, alvorens Mortlach besloot de reeks te vernieuwen.

Mooie, elegante en erg zoete neus – een pak zoeter dan de huidige versie. Overrijpe bananen, een karrenvracht aan kandijsiroop, appelsienconfituur, abrikozen en pomme d’amour met wat chocolade en aardse tonen op de achtergrond. Er zit ook een zacht bittertje aan. Best geraffineerd, hoor.

De body mocht iets meer om het lijf hebben, maar hij is wel lekker donkerzoet op carré confituur, bloedappelsien, pompelmoes, dadels en verse vijgen en iets van Darjeeling thee die te lang getrokken heeft. Hij trekt midpalate een beetje droog, alsof ik op de pit van een druif gebeten heb.

De afdronk is heerlijk lang, licht drogend en zacht gekruid.

Een complexe klassieker, die helaas niet meer zo makkelijk te vinden is.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).