Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old, Fauna & Flora, OB 2012
Kleur: koper
ABV: 43%

Geraffineerd

Het was al erg lang geleden dat ik deze klassieker nog geproefd had en nazicht leerde bovendien dat ik ‘m nog nooit eerder besproken had, stel je voor. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Deze Mortlach verscheen voor het eerst op de markt in 1986, maar mijn fles dateert van 2012, het laatste jaar waarin deze nog werd uitgebracht, alvorens Mortlach besloot de reeks te vernieuwen.

Mooie, elegante en erg zoete neus – een pak zoeter dan de huidige versie. Overrijpe bananen, een karrenvracht aan kandijsiroop, appelsienconfituur, abrikozen en pomme d’amour met wat chocolade en aardse tonen op de achtergrond. Er zit ook een zacht bittertje aan. Best geraffineerd, hoor.

De body mocht iets meer om het lijf hebben, maar hij is wel lekker donkerzoet op carré confituur, bloedappelsien, pompelmoes, dadels en verse vijgen en iets van Darjeeling thee die te lang getrokken heeft. Hij trekt midpalate een beetje droog, alsof ik op de pit van een druif gebeten heb.

De afdronk is heerlijk lang, licht drogend en zacht gekruid.

Een complexe klassieker, die helaas niet meer zo makkelijk te vinden is.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).