Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 14 Year Old Alexander’s Way, OB 2018
Kleur: koper
ABV: 43.4%

2.81x

Oorspronkelijk was de 14-jarige Alexander’s Way – genoemd naar het ingewikkelde distillatieproces van 2.81x waar een kat haar jongen niet in terugvindt, maar wel zorgt voor de typische umami spirit – enkel verkrijgbaar als travel retail exclusive, maar vandaag de dag gelukkig makkelijk verkrijgbaar.

De neus is lekker toegankelijk, zoetzuur op pruimen, rozijnen en appelsiensap met een hint van bruine suiker en iets van groene tuinkruiden. Peperkoek! Er zit zelfs een mespuntje zout in, maar het vervliegt voor je beseft het geroken te hebben.

Lekker olieachtig op de tong. Vol en bijna romig, zelfs. Iets van ontbijtgranen met appelsien, cederhout, wat aardse tonen en lekker zoet van het fruit, maar ook nu ontwaar ik dat zilte randje, meer nog dan op de neus. Het geeft deze Morlach wel extra diepgang vind ik.

In de eerder korte afdronk krijg ik wederom het zoete van rozijnen, maar vooral ook honing en pruimtabak.

Erg charmante en vriendelijk geprijsde Mortlach. Pakweg 50 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).