Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mortlach 14 Year Old Alexander’s Way

Tasting Notes Posted on vr, november 13, 2020 16:01:15

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 14 Year Old Alexander’s Way, OB 2018
Kleur: koper
ABV: 43.4%

2.81x

Oorspronkelijk was de 14-jarige Alexander’s Way – genoemd naar het ingewikkelde distillatieproces van 2.81x waar een kat haar jongen niet in terugvindt, maar wel zorgt voor de typische umami spirit – enkel verkrijgbaar als travel retail exclusive, maar vandaag de dag gelukkig makkelijk verkrijgbaar.

De neus is lekker toegankelijk, zoetzuur op pruimen, rozijnen en appelsiensap met een hint van bruine suiker en iets van groene tuinkruiden. Peperkoek! Er zit zelfs een mespuntje zout in, maar het vervliegt voor je beseft het geroken te hebben.

Lekker olieachtig op de tong. Vol en bijna romig, zelfs. Iets van ontbijtgranen met appelsien, cederhout, wat aardse tonen en lekker zoet van het fruit, maar ook nu ontwaar ik dat zilte randje, meer nog dan op de neus. Het geeft deze Morlach wel extra diepgang vind ik.

In de eerder korte afdronk krijg ik wederom het zoete van rozijnen, maar vooral ook honing en pruimtabak.

Erg charmante en vriendelijk geprijsde Mortlach. Pakweg 50 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mortlach 30 Year Old 1987 Cask Ends Cadenhead

Tasting Notes Posted on vr, november 13, 2020 06:00:29

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 30 Year Old 1987/2017, Cask Ends, Cadenheads, Bourbon Cask #953
Kleur: goud
ABV: 51%

Yummie

Wie ooit een warehouse tasting bij Cadenheads deed (bij Springbank dus), weet dat daar flink wat pareltjes liggen die je daar ter plekke kan afvullen. Dit is er zo eentje, toepasselijk Cask Ends genoemd, van Mortlach. Het bourbonvat werd in 1987 te slapen gelegd. Na dertig jaar rijping werd dit flesje afgevuld op vatsterkte. Dat laatste is in dit geval dus erg letterlijk te nemen.

Onmiddellijk erg fruitig en zoet op Turks Fruit, overrijpe banaan, abrikozen, papaya, ananas en rozijntjes. Wat houtschaafsel en een handjevol amandelen. Wordt zowaar wat tropisch. Op de achtergrond een kleine hint van stopverf, maar stoort absoluut niet. Erg, erg goed. Yummie!

Olieachtig, fruitig, kruidig en helder op de tong. Ik ben nu al verkocht. De kruiden worden wat luid met gember op kop, gevolgd door witte peper en nootmuskaat. Vanille steekt zijn kop op en dan verschijnt het fruit in al haar glorie. Druiven, rozijnen, appels, banaan, papaya – eigenlijk best complex. En prima balans. Het alcoholpercentage maakt hier een absoluut delight van. Yummie indeed!

In de middellange afdronk blijft hij sappig met slechts een licht drogend effect op het sterfbed.

Een kanjer van een malt. En hoewel je hier blind geen Mortlach in zou herkennen – het typische umami trekje is afwezig – kan me dat geen bal spelen. Hij is absolute top.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).