Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 30 Year Old 1987/2017, Cask Ends, Cadenheads, Bourbon Cask #953
Kleur: goud
ABV: 51%

Yummie

Wie ooit een warehouse tasting bij Cadenheads deed (bij Springbank dus), weet dat daar flink wat pareltjes liggen die je daar ter plekke kan afvullen. Dit is er zo eentje, toepasselijk Cask Ends genoemd, van Mortlach. Het bourbonvat werd in 1987 te slapen gelegd. Na dertig jaar rijping werd dit flesje afgevuld op vatsterkte. Dat laatste is in dit geval dus erg letterlijk te nemen.

Onmiddellijk erg fruitig en zoet op Turks Fruit, overrijpe banaan, abrikozen, papaya, ananas en rozijntjes. Wat houtschaafsel en een handjevol amandelen. Wordt zowaar wat tropisch. Op de achtergrond een kleine hint van stopverf, maar stoort absoluut niet. Erg, erg goed. Yummie!

Olieachtig, fruitig, kruidig en helder op de tong. Ik ben nu al verkocht. De kruiden worden wat luid met gember op kop, gevolgd door witte peper en nootmuskaat. Vanille steekt zijn kop op en dan verschijnt het fruit in al haar glorie. Druiven, rozijnen, appels, banaan, papaya – eigenlijk best complex. En prima balans. Het alcoholpercentage maakt hier een absoluut delight van. Yummie indeed!

In de middellange afdronk blijft hij sappig met slechts een licht drogend effect op het sterfbed.

Een kanjer van een malt. En hoewel je hier blind geen Mortlach in zou herkennen – het typische umami trekje is afwezig – kan me dat geen bal spelen. Hij is absolute top.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).