Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 23 Year Old 1991/2015, MacKillop’s Choice, Sherry Wood #5887, 610 bts
Kleur: oud goud
ABV: 56.6%

Bosvruchten

Kijk eens aan, een Mortlach die maar liefst 23 jaar lang mocht doorbrengen op een sherryvat en dan nog 610 flessen op bijna 57% oplevert. Hij werd gekozen door Lorne MacKillop, wiens roots teruggaan naar de Clan MacKillop die bij de Slag om Culloden in 1745 in de frontlinie stond.

Onmiddellijk bij het schenken vult de kamer zich met de heerlijke geur van zoete sherry, bosvruchten, karamel en gebakken Granny Smith. Er zit ook flink wat appelsien in, alsook enkele herbale toetsen. Heidebloemen. Ik loop door een ontwakend bos met een brikje sinaasappel in de hand.

Hij is zacht, romig en toch krachtig. Maar hij wordt onmiddellijk erg pikant op gember, nootmuskaat en chilipeper. Drogende eik dreigt het fruit wat in de verdrukking te brengen. Vooral appelsien opnieuw, maar ook appel en zwarte bosbessen. Wat abrikozenconfituur op de achtergrond. Vloeibare honing.

De afdronk is bitterzoet op tannine en karamel. Babyadem op het sterfbed.

Erg zoete en pikante Mortlach op geweldige sterkte. Dit is géén genietwhisky, ondanks hij erg genietbaar is (oei, da’s misschien wat moeilijk). Dit is een whisky om even bij stil te staan.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).