Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mortlach 23 Year Old 1991 MacKillop’s Choice

Tasting Notes Posted on wo, november 11, 2020 16:29:39

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 23 Year Old 1991/2015, MacKillop’s Choice, Sherry Wood #5887, 610 bts
Kleur: oud goud
ABV: 56.6%

Bosvruchten

Kijk eens aan, een Mortlach die maar liefst 23 jaar lang mocht doorbrengen op een sherryvat en dan nog 610 flessen op bijna 57% oplevert. Hij werd gekozen door Lorne MacKillop, wiens roots teruggaan naar de Clan MacKillop die bij de Slag om Culloden in 1745 in de frontlinie stond.

Onmiddellijk bij het schenken vult de kamer zich met de heerlijke geur van zoete sherry, bosvruchten, karamel en gebakken Granny Smith. Er zit ook flink wat appelsien in, alsook enkele herbale toetsen. Heidebloemen. Ik loop door een ontwakend bos met een brikje sinaasappel in de hand.

Hij is zacht, romig en toch krachtig. Maar hij wordt onmiddellijk erg pikant op gember, nootmuskaat en chilipeper. Drogende eik dreigt het fruit wat in de verdrukking te brengen. Vooral appelsien opnieuw, maar ook appel en zwarte bosbessen. Wat abrikozenconfituur op de achtergrond. Vloeibare honing.

De afdronk is bitterzoet op tannine en karamel. Babyadem op het sterfbed.

Erg zoete en pikante Mortlach op geweldige sterkte. Dit is géén genietwhisky, ondanks hij erg genietbaar is (oei, da’s misschien wat moeilijk). Dit is een whisky om even bij stil te staan.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mortlach 16 Year Old 1995 C&S Dram Collection

Tasting Notes Posted on wo, november 11, 2020 06:28:44

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old 1995/2011, C&S Dram Collection, Hogshead #3398, 273 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.8%

Zonnebrandolie

Het motto van C&S Dram Collection’s eigenaar Andrea Caminneci is ‘Vind ik de whisky lekker en is de prijs oké, dan wordt hij gebotteld. Ik wil dat elke liefhebber van maltwhisky deze flessen kan betalen’. Ik zet twee Mortlach tegenover elkaar uit zijn selecties: een 14-jarige uit 1998 (gebotteld in 2013) tegenover deze 16-jarige uit 1995 (gebotteld in 2011). Respectievelijke vatnummers zijn 3805 en 3398. Een head-to-head experimentje. Het kleurverschil is alvast frappant. Eindigen doe ik dus met deze uit 1995, die een pak donkerder is dan zijn jongere broertje.

Verrassende neus op amandelolie, kokosnoot in chocolade (zeg maar Bounty) en yoghurt. Erg aangenaam en zomers. Mais op de barbecue. Ruikt wat naar zonnebrandolie, grappig genoeg. Een voorzichtige hint van vleesjus, die me doet glimlachen.

Romig en pikant op gember, zwarte peper en nootmuskaat. Het fruit gaat langzaam maar zeker de gedroogde kant uit, maar kokosnoot en marsepein gaan met de meeste aandacht lopen. Daar komt nog een appeltje en een abrikoos aan te pas. Iets van woodsmoke ontwikkelt, waardoor hij je mond lekker warm maakt.

De afdronk is met een beetje goeie wil lang te noemen, zacht gekruid en offreert nog gauw een stoofpotje van geel fruit. Houtlijm op het sterfbed.

De overeenkomsten met vat 3805 zijn zeker aanwezig, maar deze is iets donkerder, als u begrijpt wat ik bedoel. Leuke Mortlach, zonder meer.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).