Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 16 Year Old 1995/2011, C&S Dram Collection, Hogshead #3398, 273 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.8%

Zonnebrandolie

Het motto van C&S Dram Collection’s eigenaar Andrea Caminneci is ‘Vind ik de whisky lekker en is de prijs oké, dan wordt hij gebotteld. Ik wil dat elke liefhebber van maltwhisky deze flessen kan betalen’. Ik zet twee Mortlach tegenover elkaar uit zijn selecties: een 14-jarige uit 1998 (gebotteld in 2013) tegenover deze 16-jarige uit 1995 (gebotteld in 2011). Respectievelijke vatnummers zijn 3805 en 3398. Een head-to-head experimentje. Het kleurverschil is alvast frappant. Eindigen doe ik dus met deze uit 1995, die een pak donkerder is dan zijn jongere broertje.

Verrassende neus op amandelolie, kokosnoot in chocolade (zeg maar Bounty) en yoghurt. Erg aangenaam en zomers. Mais op de barbecue. Ruikt wat naar zonnebrandolie, grappig genoeg. Een voorzichtige hint van vleesjus, die me doet glimlachen.

Romig en pikant op gember, zwarte peper en nootmuskaat. Het fruit gaat langzaam maar zeker de gedroogde kant uit, maar kokosnoot en marsepein gaan met de meeste aandacht lopen. Daar komt nog een appeltje en een abrikoos aan te pas. Iets van woodsmoke ontwikkelt, waardoor hij je mond lekker warm maakt.

De afdronk is met een beetje goeie wil lang te noemen, zacht gekruid en offreert nog gauw een stoofpotje van geel fruit. Houtlijm op het sterfbed.

De overeenkomsten met vat 3805 zijn zeker aanwezig, maar deze is iets donkerder, als u begrijpt wat ik bedoel. Leuke Mortlach, zonder meer.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).