Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 10 Year Old Premier Barrel, Douglas Laing, 380 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Suikerwater

Ik vind de keramieken flesjes van Douglas Laing in alle eerlijkheid aartslelijk, maar er is blijkbaar wel een markt voor, want ze komen nog regelmatig uit. Soit, de inhoud van dit kruikje is een 10-jarige Mortlach, maar dat is ook alles wat we weten. Geen jaar van distillatie, geen jaar van botteling. Het label verklapt nog wel dat het een ‘Scintillatingly Silky Speyside Malt’ is.

Lentefrisse en zachte, maar snoeperige neus op perensiroop, digestieve koekjes en gist. Hint van kweepeer en agrum, kruisbessen en varens. Niks te merken van het typische umami karakter van Mortlach en in alle eerlijkheid stelt deze neus mijn geduld wat op de proef.

De body lijkt nergens naar. Erg waterachtig. Op smaak is hij vlak, erg zoet en licht gepeperd, maar met toetsen van gist en eik. Dit is ofwel te jong gebotteld, ofwel van een erg uitgeput vat afkomstig.

Ook de afdronk is passend kort en nietszeggend.

Scintillatingly Silky, my ass! Dit is suikerwater!

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).