Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Adnamuchan Cask Sample 2017, bourbon cask #186
Kleur: witte wijn
ABV: ??%

Kanjer in Wording

In 2017 liet Marcel Kip, een whiskygabber uit Nederland, een vaatje afvullen met spirit en zette er zijn naam op. Het is zijn bourbonvat, nummer #186, dat ligt te slapen bij de Ardnamurchan distilleerderij. U weet ongetwijfeld dat zij slechts een paar weken geleden zelf hun eerste inaugural release op ons loslieten, dus ben ik wel eens benieuwd hoe het Marcels vat vergaat. Het grappige is dat ik de evolutie mee met hem kan volgen van spirit tot whisky. Ik proefde hem voor het eerst toen hij net op vat was gegaan in 2018 en opnieuw in juni vorig jaar, toen het sample al twee jaar was. Vandaag is het dus whisky en wie weet gaat Marcel deze dan binnenkort wel bottelen.

Heldere, cleane neus op wit boomgaardfruit en kruisbessen, kiwi, hint van lychee. Wat groene tuinkruiden, aangevuld met marsepein en gekonfijte citroenschillen. Iets geparfumeerds, maar in de goeie zin. Zoet. Floraal. Zomers. Lekker.

Op smaak merk je dat hij erg jong is. Hoewel niet meer new make-y, is hij wel nog flink spirity, maar ondertussen wel lekker romig. Het witte fruit keert weer (appels, peren), wordt aangevuld met flink wat vanille en iets fris als van munt en tijm. Citrus en gember. Flink pepertje toch. Ik herinner mij dat heel een jaar geleden wel snoeperig was. Dat is hij nu wat kwijt – wat in zijn voordeel spreekt.

De afdronk is lang, romig, bitterzoet en groen.

Deze is al aardig geëvolueerd en zit volgens mij op een erg goed vat. De esters ontwikkelen langzaam, maar wel rond en goed, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik denk dat deze nog minstens een jaar of drie zal nodig hebben, maar dan gaat het wel een kanjer zijn. Mark my words.

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).