Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Style II, Cask #84
Kleur: licht goud
ABV: 58.9%

Pompelmoes

In juni vorig jaar stuurde Marcel Kip, een whiskybuddy uit Nederland, mij een sample van zijn eigen vaatje Dornoch dat er ligt te slapen sinds 13 april 2018. Het werd afgevuld met wat de Thompson Brothers Phil en Simon hun ‘Style II’ noemen. Ondertussen is het sample bijna officieel whisky, dus vroeg hij me of ik het vat na 30 maanden rijping nog eens zou willen proeven. Nou, geeft een koe melk? Ik snorde even mijn oude notes op om de evolutie te kunnen inschatten. En die is navenant, te beginnen met de kleur die van zonlicht naar licht goud is geëvolueerd.

Erg cleane neus op zoete mout, kweepeer, ananas met een zachte hint van peper. De bubblegum (die new make verraadt) is niet meer te bespeuren, hoewel hij nog duidelijk jong ruikt. Maar je merkt een hemelsbreed verschil. De baby is een peuter geworden. Er verschijnen ook meer frisse esters in de vorm van limoenzeste en sappige pompelmoes. Dit begint erg beloftevol.

De neus vond ik al erg mooi, maar de smaak gaat daar wel vlotjes over. Allerhande geel fruit, steenfruit en wederom iets helders en fris als ananas en pompelmoes. Pittig gekruid op witte peper, vanille en zoethout. Mooie zomerse spirit met een heerlijk bitterzoete smaak.

De finish vertoont een heerlijk streepje woodsmoke die je mond helemaal warm maakt. Hij sterft een bitterzoete dood en tovert een glimlach op mijn gezicht.

Ik zei al bij het proeven van de spirit dat ik twee flesjes wilde als deze gebotteld zou worden. Ik wil dat graag upgraden naar vier… want deze barst van het potentieel en ik wil hem niet missen!

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).