Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dornoch Spirit Sample Cask #90

Tasting Notes Posted on 04/11/2020 16:43

Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Style I, Cask #90
Kleur: goud
ABV: 57.6%

Jonge Takken

Marcel Kip heeft maar liefst drie vaatjes gekocht bij de Thompson Brothers van Dornoch en vat #84 met de Style II spirit evolueert heel erg mooi. Zijn vat #90 mocht ik ook al eens proeven in juni 2019 toen de spirit nog maar iets meer dan een jaar oud was. Nu is hij 2,5 jaar en dus bijna echt whisky. Dit is een zogenaamde Style I spirit, die geturfd is. Ik ben blij dat Marcel me gevraagd (om niet te zeggen verplicht) heeft deze ook nog eens te proeven. Nou, Marcel, what are friends for?

Oh! Wow! Deze geurt ronduit schitterend. Gepofte kastanjes, jonge appeltjes, kweepeer (heb ik wel vaker bij Dornoch, blijkbaar), onrijpe Reine Claude, kruisbessen en gezoete ontbijtgranen, maar met een heerlijke hint van rook op de achtergrond. De eerste zoetigheid van karamel en vanille is mooi. Hint van bloemenhoning. Groenhout (jonge takken), mooi herbaal en erg interessant.

Op smaak is hij uiteraard jong, maar niet meer embryonaal. Het ruwe graan heeft plaatsgemaakt voor Granny koekjes met stukjes gedroogd fruit in wat voor een mooie zoetigheid zorgt die ik eerder niet kreeg. De rookontwikkeling is indrukwekkend en toch niet in your face, maar geeft deze malt – excuus, spirit! – mooie diepgang. Erg beloftevol.

De afdronk is nu al best lang te noemen, stel je voor. Lekker zoet op wit fruit, vanille, honing en hij blijft eveneens rokerig warm.

Oh, oh, oh… Deze zou ik nu al willen. Schrijf me maar op voor vier flessen, Marcel!

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Dornoch Spirit Sample Cask #84

Tasting Notes Posted on 04/11/2020 06:41

Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Style II, Cask #84
Kleur: licht goud
ABV: 58.9%

Pompelmoes

In juni vorig jaar stuurde Marcel Kip, een whiskybuddy uit Nederland, mij een sample van zijn eigen vaatje Dornoch dat er ligt te slapen sinds 13 april 2018. Het werd afgevuld met wat de Thompson Brothers Phil en Simon hun ‘Style II’ noemen. Ondertussen is het sample bijna officieel whisky, dus vroeg hij me of ik het vat na 30 maanden rijping nog eens zou willen proeven. Nou, geeft een koe melk? Ik snorde even mijn oude notes op om de evolutie te kunnen inschatten. En die is navenant, te beginnen met de kleur die van zonlicht naar licht goud is geëvolueerd.

Erg cleane neus op zoete mout, kweepeer, ananas met een zachte hint van peper. De bubblegum (die new make verraadt) is niet meer te bespeuren, hoewel hij nog duidelijk jong ruikt. Maar je merkt een hemelsbreed verschil. De baby is een peuter geworden. Er verschijnen ook meer frisse esters in de vorm van limoenzeste en sappige pompelmoes. Dit begint erg beloftevol.

De neus vond ik al erg mooi, maar de smaak gaat daar wel vlotjes over. Allerhande geel fruit, steenfruit en wederom iets helders en fris als ananas en pompelmoes. Pittig gekruid op witte peper, vanille en zoethout. Mooie zomerse spirit met een heerlijk bitterzoete smaak.

De finish vertoont een heerlijk streepje woodsmoke die je mond helemaal warm maakt. Hij sterft een bitterzoete dood en tovert een glimlach op mijn gezicht.

Ik zei al bij het proeven van de spirit dat ik twee flesjes wilde als deze gebotteld zou worden. Ik wil dat graag upgraden naar vier… want deze barst van het potentieel en ik wil hem niet missen!

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).