Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Style I, Cask #90
Kleur: goud
ABV: 57.6%

Jonge Takken

Marcel Kip heeft maar liefst drie vaatjes gekocht bij de Thompson Brothers van Dornoch en vat #84 met de Style II spirit evolueert heel erg mooi. Zijn vat #90 mocht ik ook al eens proeven in juni 2019 toen de spirit nog maar iets meer dan een jaar oud was. Nu is hij 2,5 jaar en dus bijna echt whisky. Dit is een zogenaamde Style I spirit, die geturfd is. Ik ben blij dat Marcel me gevraagd (om niet te zeggen verplicht) heeft deze ook nog eens te proeven. Nou, Marcel, what are friends for?

Oh! Wow! Deze geurt ronduit schitterend. Gepofte kastanjes, jonge appeltjes, kweepeer (heb ik wel vaker bij Dornoch, blijkbaar), onrijpe Reine Claude, kruisbessen en gezoete ontbijtgranen, maar met een heerlijke hint van rook op de achtergrond. De eerste zoetigheid van karamel en vanille is mooi. Hint van bloemenhoning. Groenhout (jonge takken), mooi herbaal en erg interessant.

Op smaak is hij uiteraard jong, maar niet meer embryonaal. Het ruwe graan heeft plaatsgemaakt voor Granny koekjes met stukjes gedroogd fruit in wat voor een mooie zoetigheid zorgt die ik eerder niet kreeg. De rookontwikkeling is indrukwekkend en toch niet in your face, maar geeft deze malt – excuus, spirit! – mooie diepgang. Erg beloftevol.

De afdronk is nu al best lang te noemen, stel je voor. Lekker zoet op wit fruit, vanille, honing en hij blijft eveneens rokerig warm.

Oh, oh, oh… Deze zou ik nu al willen. Schrijf me maar op voor vier flessen, Marcel!

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).