Burn Stewart Distiller’s heeft zopas aangekondigd dat zij vanaf nu al hun single malt whisky’s – Bunnahabhain, Tobermory, Ledaig, en Deanston – niet langer zal koelfilteren en zal bottelen op een sterkte van 46.3% ABV.
Hiermee volgt Burn Stewart een trend die al door enkele andere distilleerderijen werd ingezet en door whisky conoisseurs wordt toegejuicht. Het is een terugkeer naar het artisanale proces uit vorige decennia, zonder kustmatige, cosmetische ingrepen (wat koelfiltratie – net als caramel coloring – tenslotte toch is).
Ian MacMillan, de Master Blender van Burn Stewart Distillers, zegt het als volgt: ‘Whisky spends all those years maturing in the casks, developing the aroma and flavour. By un-chillfiltering, nothing is taken away or added so whisky lovers can enjoy the whisky at its very best, giving them a better whisky experience. Each dram retains a depth of flavour, allowing the gentle, subtle notes of the malt to come through, providing a purer taste, nose and appearance.’
Dat de whisky ook op 46.3% ABV gebotteld wordt is toe te juichen, want die sterkte geeft een extra dimensie en diepte en complexiteit aan de malts.
Bunnahabhain Single Malt (van Islay) en Tobermory en Ledaig (van Mull) kregen een volledig nieuwe look om deze launch te vieren. De verpakking van Deanston (zoals bij de afgebeelde Virgin Oak) – die zich profileert als één van de ‘groenste’ distilleerderijen – is volledig samengesteld van gerecycleerd materiaal en ook opnieuw recycleerbaar.