Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh Peated (spirit)
Kleur: kleurloos
ABV: 50%
Romige Roet
De innovatie van het vermarkten van new make in 2009 (zowel ongerijpte als 6 maand op rode wijnvaten gerijpt) werd door Glenglassaugh in 2010 verder uitgebreid. In plaats van 2 spirits in flesjes van 500ml worden er nu vier variëteiten aangeboden in kleine flesjes van 200ml. Naast de Clearac en de Blushes, die de opvolgers zijn van de spirit van vorig jaar, werden een Fledgling XB (12 maand gerijpt op bourbon) en een Peated (ongerijpte en geturfde spirit) gelanceerd. We proeven de laatste.
Deze new make, genaamd Peated, werd geturfd tot zo’n 30ppm. Als je weet dat de Islay whisky Bunnahabhain slechts 5ppm heeft en Laphroaig 40ppm, dan is Glenglassaugh Peated een flink turfbeest. Zeker als je hem net in het glas gegoten hebt en je neus er meteen in steekt… Ouch! En toch… Zet het glas tien minuten opzij en de turf lijkt verdwenen. De neus blijft licht met voornamelijk ananas en peer, limoen en stalgeur. Er is slechts lichte rook waarneembaar.
Wat een heerlijk mondgevoel. Hij is zalig rond en romig. De rook, bijna roet, is nu terug in full force, ondersteund door heerlijk zoete smaken. Ja, dit is heel, heel lekker! Wat een aangename verrassing.
De afdronk is een lange verderzetting van de zoete rokerigheid.
Ik vind de drie Spirits van Glenglassaugh niet meteen wereldschokkend, maar deze steekt wel met kop en schouders boven de Clearac en Blushes uit. En ik ben niet eens een peathead.
Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)