Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenglassaugh Peated

Tasting Notes Posted on 29/10/2010 18:17

Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh Peated (spirit)
Kleur: kleurloos
ABV: 50%

Romige Roet

De innovatie van het vermarkten van new make in 2009 (zowel ongerijpte als 6 maand op rode wijnvaten gerijpt) werd door Glenglassaugh in 2010 verder uitgebreid. In plaats van 2 spirits in flesjes van 500ml worden er nu vier variëteiten aangeboden in kleine flesjes van 200ml. Naast de Clearac en de Blushes, die de opvolgers zijn van de spirit van vorig jaar, werden een Fledgling XB (12 maand gerijpt op bourbon) en een Peated (ongerijpte en geturfde spirit) gelanceerd. We proeven de laatste.

Deze new make, genaamd Peated, werd geturfd tot zo’n 30ppm. Als je weet dat de Islay whisky Bunnahabhain slechts 5ppm heeft en Laphroaig 40ppm, dan is Glenglassaugh Peated een flink turfbeest. Zeker als je hem net in het glas gegoten hebt en je neus er meteen in steekt… Ouch! En toch… Zet het glas tien minuten opzij en de turf lijkt verdwenen. De neus blijft licht met voornamelijk ananas en peer, limoen en stalgeur. Er is slechts lichte rook waarneembaar.

Wat een heerlijk mondgevoel. Hij is zalig rond en romig. De rook, bijna roet, is nu terug in full force, ondersteund door heerlijk zoete smaken. Ja, dit is heel, heel lekker! Wat een aangename verrassing.

De afdronk is een lange verderzetting van de zoete rokerigheid.

Ik vind de drie Spirits van Glenglassaugh niet meteen wereldschokkend, maar deze steekt wel met kop en schouders boven de Clearac en Blushes uit. En ik ben niet eens een peathead.

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Glenglassaugh Blushes

Tasting Notes Posted on 29/10/2010 18:14

Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh Blushes (spirit)
Kleur: rosé
ABV: 50%

Scherpe spirit

Glenglassaugh, opgericht in 1875 maar sindsdien meer dicht dan open, begon haar nieuwe leven in 2008, nadat de Nederlandse energiereus Scaent Group ze overnam voor de ronde som van 5 miljoen pond. Er waren slechts 400 vaten inbegrepen, dus moest Glenglassaugh snel terug aan het stoken. Om fondsen binnen te laten komen, besloten de eigenaars new make te vermarkten. In 2009 verscheen The Spirit Drink That Dare Not Speak Its Name, ongerijpte spirit en The Spirit Drink That Blushes To Speak Its Name. De eerste werd in 2010 opgevolgd door Clearac, terwijl de tweede nu gewoonweg Blushes heet. Het is deze die we nu gaan proeven.

Blushes is new make die een rijping van 6 maanden op Californische rode wijn-vaten genoot. Dat verklaart tevens de rosé-kleur.

Het nieuwe Glenglassaugh-karakter dat ik in de Spirit Drink ontdekte, is hier op de neus eveneens makkelijk herkenbaar. Rode bessen, een klein tikkeltje rook en iets mineraals en heideachtigs. De rode wijn is amper aanwezig en zeker niet storend. Enkel een heel lichte zurige toets. Maar echt lekker kan ik dit toch niet noemen.

Deze spirit is een beetje scherp in de mond. Het zoete domineert, maar de wijn is prominenter aanwezig dan in de neus. Ik weet niet of ik daar zo verheugd om ben. Hij is licht gekruid. En opnieuw krijg ik een licht metalen smaak door. De neus was beter, de smaak heeft nog tijd nodig.

De finish is betrekkelijk lang en licht gekruid. Als Stuart Nickerson de invloed van de wijnvaten in de hand kan houden, kan dit een mooie whisky worden. Ik prefereer vooralsnog de ongerijpte Spirit Drink.

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Burn Stewart: ‘Geen koelfiltratie meer’

Aankondigingen Posted on 29/10/2010 18:05

Burn Stewart Distiller’s heeft zopas aangekondigd dat zij vanaf nu al hun single malt whisky’s – Bunnahabhain, Tobermory, Ledaig, en Deanston – niet langer zal koelfilteren en zal bottelen op een sterkte van 46.3% ABV.

Hiermee volgt Burn Stewart een trend die al door enkele andere distilleerderijen werd ingezet en door whisky conoisseurs wordt toegejuicht. Het is een terugkeer naar het artisanale proces uit vorige decennia, zonder kustmatige, cosmetische ingrepen (wat koelfiltratie – net als caramel coloring – tenslotte toch is).

Ian MacMillan, de Master Blender van Burn Stewart Distillers, zegt het als volgt: ‘Whisky spends all those years maturing in the casks, developing the aroma and flavour. By un-chillfiltering, nothing is taken away or added so whisky lovers can enjoy the whisky at its very best, giving them a better whisky experience. Each dram retains a depth of flavour, allowing the gentle, subtle notes of the malt to come through, providing a purer taste, nose and appearance.’

Dat de whisky ook op 46.3% ABV gebotteld wordt is toe te juichen, want die sterkte geeft een extra dimensie en diepte en complexiteit aan de malts.

Bunnahabhain Single Malt (van Islay) en Tobermory en Ledaig (van Mull) kregen een volledig nieuwe look om deze launch te vieren. De verpakking van Deanston (zoals bij de afgebeelde Virgin Oak) – die zich profileert als één van de ‘groenste’ distilleerderijen – is volledig samengesteld van gerecycleerd materiaal en ook opnieuw recycleerbaar.