Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 1978 Restricted Release, OB 1999
Kleur: amber
ABV: 43%

Wow

Nou, dit durf ik gerust al een golden oldie noemen, hoor. Gestookt toen ondergetekende amper een 9-jarige knaap was en ondertussen meer dan twintig jaar geleden gebotteld. Hij zit ondertussen iets langer op fles dan dat hij in een eikenhouten vat heeft doorgebracht. Deze Restricted Release is vandaag nergens meer te vinden, natuurlijk, tenzij je het geluk hebt dat hij op een veiling wordt aangeboden. Maar dan betaal je er wel een aardige duit voor. Ik heb het geluk een sample toegestopt te krijgen van een goeie vriend.

Hola, deze is verrassend fris, moet ik zeggen. Ik heb flink wat heldere honing, heidebloemen, een karrenvracht aan banaan, vanille, kamillethee en mandarijntjes. Wordt na enkele minuten dartel en snoeperig, terwijl er een hint van zowel butterscotch en chocolade hem wat romig maakt. Mooi, hoor!

Hij is olieachtig op de tong en onmiddellijk snoeperig zoet. Haribo beertjes en zuurtjes gaan zoethout en eik vooraf, terwijl het heldere fruit van de neus nu eerder de gekonfijte richting uitgaat. Een zacht bittertje verschijnt als van een druivenpit. Maar hij blijft in balans.

De afdronk is middellang, zoetzuur en fruitig met een zachte kruidigheid die langzaam uitdooft, terwijl de whisky je mond tegelijkertijd droogt.

Wow, wat ben ik blij deze geproefd te hebben.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).