Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 10 Year Old 2009/2019, The Whisky Mercenary
Kleur: zonlicht
ABV: 49.5%

Fanta Lemon

The Whisky Mercenary, Belgisch bottelaar Jürgen Vromans, komt altijd met erg leuke labels op de proppen. En dit is zijn allereerste Miltonduff. Het overgrote deel van de productie van deze Speyside distilleerderij verdwijnt in de befaamde blend van Ballantine’s, maar ik heb al wel het geluk gehad enkele mooie single casks te proeven. Hopelijk past deze ook in dat rijtje.

Verdacht zachte neus op appels en peren, met zachte vanille en iets wat me aan bakboter doet denken. Amandelpasta en crème brûlée. Voorlopig ben ik nog niet van mijn sokken geblazen, afgezien van het feit dat deze compleet foutloos is.

Hij heeft wel onmiddellijk een prima body. Lekker olieachtig, bijna romig, met meteen wat pit van witte peper en gember. Dan komt het witte fruit in vol ornaat terug – appels en peren met vanille. Klink misschien een beetje eentonig, maar hij is wel erg lekker. En prima sterkte ook. Verrassend clean en toegankelijk. Een hint van iets fris. Zou dat spearmint kunnen zijn? Hint van Fanta Lemon komt plots sterk opzetten.

De afdronk is zijn troefkaart. Citrus, vanille, wit boomgaardfruit, the works. Lekker lang en gepeperd.

Gevaarlijk drinkbare Miltonduff, maar wat blij dat deze niet in de blend verdwenen is. Met dank aan Jeroen DV voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).