Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Estate, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 43%

Easter Elchies

Het Macallan Estate – het Easter Elchies landgoed dus – is 485 hectare groot en ligt aan de oevers van de Spey. Master Blender Sarah Burgess liet zich door dit landgoed inspireren om deze NAS-expressie van Macallan te lanceren, uiteraard gestookt van de eigen gerstoogst. De whisky kreeg ook een exclusieve verpakking die de consument er van moet overtuigen om hiervoor zo’n 215 EUR neer te tellen. Dat lukt blijkbaar toch niet helemaal, want vandaag de dag is deze expressie nog steeds vlot te vinden.

De neus is heerlijk aromatisch met flink wat sherry-invloeden in de vorm van nootmuskaat, kaneel en gekarameliseerde noten, sinaasappelolie en wat geflambeerde banaan. Flink wat zoete mout, een hint van donkere honing en gedroogd fruit. Maar, toegegeven, allemaal erg zacht en vriendelijk.

Op smaak komen de noten en gekonfijte gember eerst, gevolgd door melkchocolade, leder en rozijnen. Kaneel en nootmuskaat keren weer, gevolgd door droge eik en sinasschillen. Beboterde toast en vers geroosterde koffie. Alles bij elkaar erg lekker, moet ik zeggen. Maar wederom zacht en vriendelijk.

De afdronk vind ik erg goed. Die is lekker lang, kruidig, warmend met mooie toetsen van appelsien op het sterfbed.

Dit was een erg aangename verrassing op één zaak na: de prijs. Maar absoluut erg lekker, daar moeten we niet flauw over doen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).