Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macallan Estate

Tasting Notes Posted on wo, oktober 14, 2020 16:12:28

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Estate, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 43%

Easter Elchies

Het Macallan Estate – het Easter Elchies landgoed dus – is 485 hectare groot en ligt aan de oevers van de Spey. Master Blender Sarah Burgess liet zich door dit landgoed inspireren om deze NAS-expressie van Macallan te lanceren, uiteraard gestookt van de eigen gerstoogst. De whisky kreeg ook een exclusieve verpakking die de consument er van moet overtuigen om hiervoor zo’n 215 EUR neer te tellen. Dat lukt blijkbaar toch niet helemaal, want vandaag de dag is deze expressie nog steeds vlot te vinden.

De neus is heerlijk aromatisch met flink wat sherry-invloeden in de vorm van nootmuskaat, kaneel en gekarameliseerde noten, sinaasappelolie en wat geflambeerde banaan. Flink wat zoete mout, een hint van donkere honing en gedroogd fruit. Maar, toegegeven, allemaal erg zacht en vriendelijk.

Op smaak komen de noten en gekonfijte gember eerst, gevolgd door melkchocolade, leder en rozijnen. Kaneel en nootmuskaat keren weer, gevolgd door droge eik en sinasschillen. Beboterde toast en vers geroosterde koffie. Alles bij elkaar erg lekker, moet ik zeggen. Maar wederom zacht en vriendelijk.

De afdronk vind ik erg goed. Die is lekker lang, kruidig, warmend met mooie toetsen van appelsien op het sterfbed.

Dit was een erg aangename verrassing op één zaak na: de prijs. Maar absoluut erg lekker, daar moeten we niet flauw over doen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Macallan 18 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak

Tasting Notes Posted on wo, oktober 14, 2020 06:11:42

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 18 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Montélimar

In de nieuwe Triple Cask Matured reeks van Macallan is dit het paradepaardje met zijn 18 jaar rijping op drie types vaten: Amerikaans eiken en Europees eiken sherry seasoned casks en Amerikaanse bourbonvaten. Net als de 15-jarige expressie, is ook deze versneden naar 43%. Mijn fles werd in 2018 op de markt gebracht.

Ja, dit is wel erg aromatisch, hoor. Mooie mix van pruimen en verse vijgen met vanillevla en crème brûlée. Een cake met advocaat, verse nougat, pecannoten en zelfs een hint van donker bier. Doe daar nog wat bloemenhoning bij en een hint van woodsmoke en je kan je hier wel een kwartiertje mee amuseren.

Fluweelzacht op de tong. Sexy en clean met flink wat fruitige toetsen – appelsien komt plots stevig opzetten – en noten. Tikkeltje zesty en kruidig, maar wel perfect gebalanceerd. De nougat keert weer en transporteert me terug naar Montélimar in het zuiden van Frankrijk.

De middellange afdronk evolueert van fruit naar noten en eindigt met een licht drogende toets van vers geboend leder.

Een erg elegante Macallan. Ik ben zowaar onder de indruk. Maar 200 EUR is niet echt vriendelijk geprijsd, me dunkt (ter vergelijking, de 15 Year Old kost de helft). Met dank aan Timon voor het sample.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).