Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan 18 Year Old Triple Cask Matured Fine Oak, OB 2018
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Montélimar

In de nieuwe Triple Cask Matured reeks van Macallan is dit het paradepaardje met zijn 18 jaar rijping op drie types vaten: Amerikaans eiken en Europees eiken sherry seasoned casks en Amerikaanse bourbonvaten. Net als de 15-jarige expressie, is ook deze versneden naar 43%. Mijn fles werd in 2018 op de markt gebracht.

Ja, dit is wel erg aromatisch, hoor. Mooie mix van pruimen en verse vijgen met vanillevla en crème brûlée. Een cake met advocaat, verse nougat, pecannoten en zelfs een hint van donker bier. Doe daar nog wat bloemenhoning bij en een hint van woodsmoke en je kan je hier wel een kwartiertje mee amuseren.

Fluweelzacht op de tong. Sexy en clean met flink wat fruitige toetsen – appelsien komt plots stevig opzetten – en noten. Tikkeltje zesty en kruidig, maar wel perfect gebalanceerd. De nougat keert weer en transporteert me terug naar Montélimar in het zuiden van Frankrijk.

De middellange afdronk evolueert van fruit naar noten en eindigt met een licht drogende toets van vers geboend leder.

Een erg elegante Macallan. Ik ben zowaar onder de indruk. Maar 200 EUR is niet echt vriendelijk geprijsd, me dunkt (ter vergelijking, de 15 Year Old kost de helft). Met dank aan Timon voor het sample.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).