Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Edition No 5, OB 2019, 260.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.5%

Pantone

De Edition No 1 heb ik helaas gemist en is ondertussen zo duur geworden dat ik hem wellicht nooit meer zal kunnen proeven. Edition No 2, een samenwerking met de chefs van het wereldvermaarde Spaanse restaurant El Cellar de Can Roca vond ik geweldig. Edition No 3 met de hulp van de Master Perfumer Roja Dova was ook erg goed. Voor Edition 4 selecteerde Macallan’s Bob Delgarno zelf een erg groot aantal vaten wat resulteerde in een release van zo’n 300.000 flessen, maar qua smaak kwam hij niet in de buurt van de vorige edities. Binnenkort wordt de zesde op ons losgelaten, dus haalde ik het sample van de Edition No 5 vanonder het stof. Voor deze release werd samengewerkt met… euh… Pantone, het bedrijf uit New Jersey dat gespecialiseerd is in… kleuren. Wat dat precies met de whisky te maken heeft, afgezien van de unieke kleur voor de verpakking, is me niet meteen duidelijk. Niet minder dan 525 (!) vaten werden gebruikt voor de vatting, vandaar dat deze ‘limited edition’ ‘gelimiteerd’ is tot 260.000 flessen… het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze nog courant verkrijgbaar is.

De neus heeft wat tijd nodig, maar ontplooit zich dan toch tot een elegante mix van sultanas, perensiroop, toffee en gember. Er zit ook een mooie florale toets in, die vergezeld wordt van ietwat drogere toetsen van eik. De schil van appelsien komt groots opzetten – ik hou daar wel van – terwijl lederpoets zijn intrede niet mist.

Olieachtig en zoet, maar ook best gepeperd. Appelsien en gember keren weer en gaan rozijntjes en noten vooraf. Zoete mout, bloemige honing, verse vijgen en perensiroop. Hint van koude espresso. De kruiden zorgen er voor dat je mond constant warm blijft.

De afdronk is zijn forté: lekker lang, zacht drogende kruidigheid met wat pure chocolade op het sterfbed.

Mijn Dark Side ging weer op zoek naar flaws in deze whisky, maar de eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat deze weer best lekker is.

PS. Mocht iemand Edition No 1 open hebben en bereid zijn mij een sample te verkopen: graag!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).