Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 12 Year Old The Smoky Twelve, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Bananenbrood in de Oven

De nieuwe core-range heeft zowel een 10- als 12-jarige nieuwe versie, zowel ongeturfd als geturfd. Maar het leuke is wel dat de vaten in de mix voor elke expressie verschillende zijn. Dat maakt het, voor mij althans, veel boeiender. Deze Smoky Twelve is een vatting van bourbon- en sherryvaten, alsook Marsala wijnvaten. Dat klinkt interessant, toch? Het moet wel fijn zijn voor Rachel Barrie om als Master Blender over zoveel mooie casks te beschikken om mee te spelen.

Topneus! Flink wat appelsien en geroosterde amandelen, maar met een mooi rokerig kantje. Wat rozijnen en rood fruit schemeren door op de achtergrond. Okkernoten en kruidnagel in de mix. Bananenbrood in de oven. Als hij dit op smaak kan volhouden, hebben we een winnaar.

Hoewel de body wat aan de lichte kant is, zit de smaak prima. De Marsala mag dan wel zijn stempel gedrukt hebben, waardoor we flink wat rood fruit als kersen en aardbeien aangeboden krijgen, dat neemt niet weg dat dit mooi aangevuld wordt met pure chocolade, kruidnagel, gekonfijte appelsienschillen en vanille. Erg compleet, rond en simpelweg bevredigend.

De amandelen en vooral de appelsien keert weer in de middellange, zacht rokerige afdronk.

Dit is duidelijk mijn favoriet van de nieuwe core-range, terwijl ik stiekem gehoopt had dat dit een ongeturfde versie zou zijn. Maar goed, het zij zo. Deze is top.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).