Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old The Smoky Ten, OB 2020
Kleur: goud
ABV: 46%

Reine Claude Pruimpjes

BenRiach staat al langer bekend om haar geturfde expressies en dus kon deze niet ontbreken in de totaal vernieuwde core-range. Deze werd gestookt van een mix van zowel geturfde als ongeturfde mout en rijpte op een combinatie van bourbonvaten, Virgin Oak en Jamaicaanse rumvaten. Rachel Barrie heeft zich weer eens mogen uitleven in het warehouse, zoveel is duidelijk. Nota bene: deze zit op 46%, terwijl de ongeturfde Original Ten het met 43% moet stellen.

De rokerigheid is delicaat en ondersteunend, maar verre van dominant. Wat wel domineert zijn de appels en Reine Claude pruimpjes, alsook wat honing en… kokosnoot! Echt waar. Leuk en lekker.

De body mocht iets meer om het lijf hebben, moet ik bekennen. Deze valt een beetje licht uit. Maar op smaak is het wel dik in orde: honing, perzik, Reine Claude pruimpjes en kokosnoot en dan die rokerigheid die als het ware als een laagje daarbovenop komt te liggen en kaneel en gekonfijte gember met zich mee brengt.

In de afdronk ben ik aangenaam verrast door gezouten boter, romige honing en vanille, maar vooral die rokerigheid die maar blijft hangen. Mijn mond wordt er gezellig warm van. Op het sterfbed komen de Reine Claude pruimpjes nog even piepen en  vormen zo de rode draad van deze malt.

Erg mooie, vriendelijke geprijsde, geturfde BenRiach. Reken op 45 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).