Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 10 Year Old The Smoky Ten

Tasting Notes Posted on za, oktober 10, 2020 16:52:31

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old The Smoky Ten, OB 2020
Kleur: goud
ABV: 46%

Reine Claude Pruimpjes

BenRiach staat al langer bekend om haar geturfde expressies en dus kon deze niet ontbreken in de totaal vernieuwde core-range. Deze werd gestookt van een mix van zowel geturfde als ongeturfde mout en rijpte op een combinatie van bourbonvaten, Virgin Oak en Jamaicaanse rumvaten. Rachel Barrie heeft zich weer eens mogen uitleven in het warehouse, zoveel is duidelijk. Nota bene: deze zit op 46%, terwijl de ongeturfde Original Ten het met 43% moet stellen.

De rokerigheid is delicaat en ondersteunend, maar verre van dominant. Wat wel domineert zijn de appels en Reine Claude pruimpjes, alsook wat honing en… kokosnoot! Echt waar. Leuk en lekker.

De body mocht iets meer om het lijf hebben, moet ik bekennen. Deze valt een beetje licht uit. Maar op smaak is het wel dik in orde: honing, perzik, Reine Claude pruimpjes en kokosnoot en dan die rokerigheid die als het ware als een laagje daarbovenop komt te liggen en kaneel en gekonfijte gember met zich mee brengt.

In de afdronk ben ik aangenaam verrast door gezouten boter, romige honing en vanille, maar vooral die rokerigheid die maar blijft hangen. Mijn mond wordt er gezellig warm van. Op het sterfbed komen de Reine Claude pruimpjes nog even piepen en  vormen zo de rode draad van deze malt.

Erg mooie, vriendelijke geprijsde, geturfde BenRiach. Reken op 45 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).BenRiach 12 Year Old The Twelve

Tasting Notes Posted on za, oktober 10, 2020 06:51:10

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 12 Year Old The Twelve, OB 2020
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Step Up

Naast de nieuwe tienjarige instapper – The Original Ten gedoopt – is er ook een nieuwe twaalfjarige expressie in elkaar gestoken door Rachel Barrie, de master blender van BenRiach. Voor deze whisky huwde ze zowel bourbon- als sherry- als portvaten. Leuk weetje: de nieuwe range wordt niet bijgekleurd.

Heerlijke fruitige neus met flink wat zwarte bosbessen, kweepeer en bloedappelsien. Daar mag nog een scheut ahornsiroop bij en een hint van origine chocolade. Hola, dit is geweldig goed, hoor.

Hij is lekker romig op de tong en offreert hazelnoten, rum-rozijntjes, mokka en gebakken appels. Daar komen flink wat bakkerijkruiden bij en wederom wat bloedappelsien, schil incluis. Rijk en rond.

De afdronk is lekker lang – verrassend lang, zelfs – op mokka, ahornsiroop en gedroogd fruit met gekonfijte appelsienschillen op het sterfbed.

Een heuse step up van de Original Ten. Zo’n 40 à 45 EUR, wat hij meer dan waard is. Deze mag in de barkast.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).