Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old The Original Ten, OB 2020
Kleur: goud
ABV: 43%

Kruidige Instapmalt

In de nazomer van 2020 kreeg BenRiach een nieuwe core-range. De flessen en tubes kregen een nieuwe look, maar belangrijker: Rachel Barrie (mijn muze bij Auchentoshan tot enkele jaren geleden, weet u nog?) koos voor een volledig nieuwe samenstelling voor wat nu ‘The Original Ten’ wordt gedoopt. Drie types vaten kwamen hier aan te pas: bourbon, sherry en virgin oak. Leuk weetje: het is de enige uit de range die op 43% zit, de rest zit op 46%. Aan de slag!

De neus is zacht en erg toegankelijk met flink wat fruit zoals nectarines, appels en peren, maar ook meloen en abrikozen. De virgin oak zorgt voor een extra kruidigheid, met onder meer vanille en cederhout.

De body is best oké en de malt is onmiddellijk zoet en kruidig. Vanille en kaneel, maar ook wat nootmuskaat en chili pepers. Het fruit is nu eerder beperkt tot overrijpe peer en abrikozen, maar er komt wel wat woodsmoke en iets van noten aan te pas. En een vers gebakken croissant! Leuk.

In de middellange finish blijven de vanille, noten en kruiden wat hangen. Ik krijg het er zowaar een beetje warm van.

Allemansvriend met ballen, dankzij de kruidigheid. Zo’n 35 à 40 EUR, wat zeer schappelijk geprijsd is! Prima instapmalt.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).