Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 10 Year Old The Original Ten

Tasting Notes Posted on vr, oktober 09, 2020 16:48:09

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old The Original Ten, OB 2020
Kleur: goud
ABV: 43%

Kruidige Instapmalt

In de nazomer van 2020 kreeg BenRiach een nieuwe core-range. De flessen en tubes kregen een nieuwe look, maar belangrijker: Rachel Barrie (mijn muze bij Auchentoshan tot enkele jaren geleden, weet u nog?) koos voor een volledig nieuwe samenstelling voor wat nu ‘The Original Ten’ wordt gedoopt. Drie types vaten kwamen hier aan te pas: bourbon, sherry en virgin oak. Leuk weetje: het is de enige uit de range die op 43% zit, de rest zit op 46%. Aan de slag!

De neus is zacht en erg toegankelijk met flink wat fruit zoals nectarines, appels en peren, maar ook meloen en abrikozen. De virgin oak zorgt voor een extra kruidigheid, met onder meer vanille en cederhout.

De body is best oké en de malt is onmiddellijk zoet en kruidig. Vanille en kaneel, maar ook wat nootmuskaat en chili pepers. Het fruit is nu eerder beperkt tot overrijpe peer en abrikozen, maar er komt wel wat woodsmoke en iets van noten aan te pas. En een vers gebakken croissant! Leuk.

In de middellange finish blijven de vanille, noten en kruiden wat hangen. Ik krijg het er zowaar een beetje warm van.

Allemansvriend met ballen, dankzij de kruidigheid. Zo’n 35 à 40 EUR, wat zeer schappelijk geprijsd is! Prima instapmalt.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).BenRiach 16 Year Old

Tasting Notes Posted on vr, oktober 09, 2020 06:45:14

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 16 Year Old, OB 2014
Kleur: koper
ABV: 43%

Hazelnoten

Eind 2020 kondigde BenRiach aan dat ze de core-range helemaal in het nieuw gingen steken, zowel de liquid als de look. Daar moet ik het fijne van weten, maar eerst proef ik nog eens een oudere botteling om de smaakpapillen te acclimatiseren aan deze mooie Speysider. Dat doe ik met deze 16-jarige BenRiach die gebotteld werd in 2014. Hij stamt nog uit een tijd dat er op het label gewoon ‘matured in oak casks’ werd vermeld. Het was al tien jaar geleden dat ik deze nog geproefd had, stel je voor.

De neus is zoetzuur op hazelnoten en pompelmoes, zoete mout en een karrenvracht aan melkchocolade. Hint van toast, besmeerd met een dun laagje honing. Langzaam maar zeker wordt hij zoeter op abrikozentaart. Prima.

De body is wat licht, maar niet waterachtig. Nu komt citrusfruit eerst (pompelmoes en appelsien), onmiddellijk gevolgd door een mooie kruidigheid. Denk gember, zoethout en witte peper. Hier is zonder enige twijfel ook sherrygerijpte BenRiach in de mix gegaan, want nu krijg ik abrikozen, rozijntjes en kruidnagel. Een hint van woodsmoke. Wordt alsmaar beter en overtreft wat de neus beloofde.

De afdronk is middellang, zoet en een tikkeltje ‘boozy’ als u begrijpt wat ik  bedoel.

Dat blijft toch altijd een goeie whisky, hé? Erg bevredigend. Bedankt voor het sample, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).