Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 16 Year Old, OB 2014
Kleur: koper
ABV: 43%

Hazelnoten

Eind 2020 kondigde BenRiach aan dat ze de core-range helemaal in het nieuw gingen steken, zowel de liquid als de look. Daar moet ik het fijne van weten, maar eerst proef ik nog eens een oudere botteling om de smaakpapillen te acclimatiseren aan deze mooie Speysider. Dat doe ik met deze 16-jarige BenRiach die gebotteld werd in 2014. Hij stamt nog uit een tijd dat er op het label gewoon ‘matured in oak casks’ werd vermeld. Het was al tien jaar geleden dat ik deze nog geproefd had, stel je voor.

De neus is zoetzuur op hazelnoten en pompelmoes, zoete mout en een karrenvracht aan melkchocolade. Hint van toast, besmeerd met een dun laagje honing. Langzaam maar zeker wordt hij zoeter op abrikozentaart. Prima.

De body is wat licht, maar niet waterachtig. Nu komt citrusfruit eerst (pompelmoes en appelsien), onmiddellijk gevolgd door een mooie kruidigheid. Denk gember, zoethout en witte peper. Hier is zonder enige twijfel ook sherrygerijpte BenRiach in de mix gegaan, want nu krijg ik abrikozen, rozijntjes en kruidnagel. Een hint van woodsmoke. Wordt alsmaar beter en overtreft wat de neus beloofde.

De afdronk is middellang, zoet en een tikkeltje ‘boozy’ als u begrijpt wat ik  bedoel.

Dat blijft toch altijd een goeie whisky, hé? Erg bevredigend. Bedankt voor het sample, Benny.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).