Distilleerderij: Lochside
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Lochside 17 Year Old 1991/2008 Reserve – 6th for the Whisky Talker, Gordon & Macphail, Refill Bourbon Barrel #15215, 171 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Mindere God

Lochside was eigenlijk geen lang leven beschoren. Opgericht in 1957 in de oude gebouwen van brouwerij Deuchars & Sons die daar al sinds 1781 aan de slag waren. Initieel opgericht om enkel graanwhisky te produceren, maar na vier jaar – in 1961 – zag de eigenaar toch in dat er meer te verdienen viel met maltwhisky. Echter, in 1992 ging de distilleerderij alweer dicht en in 2005 werd het oude gebouw tegen de vlakte gesmeten om plaats te maken voor moderne appartementen. We proeven een release van Gordon & Machpail – een botteling voor de Nederlandse guru The Whisky Talker – een single cask uit 1991.

De neus is bijzonder grassig en floraal. Ik lijkt wel door de Kalmthoutse heide te wandelen. Daarnaast iets van bloemige honing, appels en limoensap. Tikkeltje speels, maar niet echt overdonderend. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen?

Op smaak evolueert de limoen eerder naar pompelmoes en blaast de honing de aftocht om plaats te maken voor enerzijds flink wat bittere tannine en anderzijds een groene kruidigheid. Licht drogend en een tikkeltje astringent.

De afdronk is betrekkelijk lang op wit fruit en wat woodsmoke.

Niet slecht, maar kan niet tippen aan al die legendarische Lochsides. Een mindere god.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)