Bottelaar: Compass Box
Regio: Schotland
Fles: Compass Box No Name 1, b. 2017, 15.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48.9%

Onverbiddelijk Islay

Toen Compass Box deze whisky lanceerde, besloten ze hem geen naam te geven, zodat de whisky voor zichzelf zou kunnen spreken. Een beetje flauwekul uit de marketingafdeling, ongetwijfeld, maar het mag gezegd: het is mysterieus en de fles ziet er bovendien geweldig uit. En Compass Box is heel transparant en geeft het recept min of meer prijs op de website: 75.5% Ardbeg, 10.6% Caol Ila, 13.4% Clynelish en de laatste 0.5% is hun bekende Highland Blend (die op zijn beurt bestaat uit 60% Clynelish, 20% Dailuaine en 20% Teaninich, quasi hetzelfde als hun Oak Cross dus).

De neus katapulteert me onmiddellijk en onverbiddelijk naar Islay. De typische turf met wat zilte (zeebries) en medicinale noten komen me tegemoet als ik mijn neus in het glas steek. Dit is duidelijk Ardbeg, maar met een zoete twist. Iets van banaan, gerookte ham met peperbolletjes, stokvis en vanille. Geweldige neus als je van turf houdt. Veel meer dan zomaar een turfbom, wat Arbeg op zich al wel eens durft te zijn. Mag ik het zeggen? Dat deze wat mij betreft bijna perfect is?

Romig op de tong, erg cleane turf, smeulend hout, brak water, flink rokerig, gerookte ham én gerookte zalm. Vanaf de tweede slok wordt hij iets zilter met nog meer rook. De zoete elementen van de neus maken hier amper kans. En het is nog steeds groots.

De afdronk is heerlijk lang, erg zilt en rokerig en bijzonder bevredigend.

Prachtige verpakking, geweldige whisky, betaalbare prijs. What’s not to like? Bij het beste wat John Glaser en zijn team ooit samenstelden.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).