Glasgow – Charleroi – Gent

De volgende ochtend bestond louter uit ontbijten en naar de luchthaven rijden. We leverden onze Zafira terug in en brachten de bagage naar de incheckbalie. De vlucht, die opnieuw vertraging had (en ik maar denken dat Ryanair zo stipt is), verliep verder vlekkeloos, de rit naar huis was bedrukkend stil. We waren allemaal tot het besef gekomen dat onze prachtige uitstap op zijn einde gekomen was. Jammer. Ik had gerust nog een paar dagen in Schotland willen blijven.

We hebben wel een heleboel prachtige foto’s en geluidsopnames van de verschillende rondleidingen, die ons in staat zullen stellen het whiskyboek dat we momenteel aan het voorbereiden zijn, te vullen met tal van interessante weetjes en anekdotes. We zullen u op de hoogte houden van dit project. Het wordt een gids voor whiskyliefhebbers met een zeer persoonlijke inslag en een grote dosis humor. You’ll like it.

Ook hebben we enkele leuke flessen gescoord op deze trip. Zo kon ik mijn persoonlijke verzameling van Auchentoshan uitbreiden met de 18 Year Old Sherry Matured (oude verpakking), de 2009 én 2010 Festival flessen en de 21 Year Old. Voeg daarbij een flesje Auchentoshan new make en de ‘bottle your own’ 13-jarige, alsook het mooie doosje Stillman’s Collection met new make, 1 year old en 2 year old spirit, en je kan niet anders dan een happy camper zijn.

Daarnaast bracht ik ook nog enkele miniatuurtjes mee (het kunnen niet allemaal full bottles zijn, hé – ik had zowel budget- als bagagegewichtmatig een limiet, natuurlijk) en whiskysnoepjes van Edradour.

En natuurlijk een heleboel informatie om de volgende Schotlandreis probleemloos te plannen. Want we hebben natuurlijk stiekem al plannen om volgend jaar terug te keren naar Schotland voor meer research. Wellicht wordt het een weekje Islay. Dat mag eigenlijk toch niet ontbreken. We zien wel.

Dit is een overzichtje van de whisky die we ter plekke proefden:

 • Auchentoshan 12 Year Old
 • Auchentoshan Three Wood
 • Auchentoshan 21 Year Old
 • Auchentoshan 1978 30 Year Old Bourbon Barrel Matured
 • Auchentoshan New Make Spirit
 • Auchentoshan 20 Year Old Bourbon Barrel (blender’s sample)
 • Auchentoshan 20 Year Old Sherry Butt (blender’s sample)
 • Auchentoshan 1979 Sherry Hogshead cask 4561 (blender’s sample)
 • Auchentoshan 1996 13 Year Old Bourbon Barrel (bottle your own)
 • Auchentoshan 1997 Sherry Butt 446 (blender’s sample)
 • Auchentoshan 1998 Sherry Hogshead 622 (blender’s sample)
 • Benromach 10 Year Old
 • Daluaine Cask Strength (G&M shop exclusive)
 • Blair Athol Fauna & Flora
 • Deanston 12 Year Old
 • Macallan 15 Year Old
 • Balvenie Doublewood
 • Caol Ila 1997 G&M Connoisseurs Choice

Ik zou, tot slot, mijn reisgenoten willen bedanken.

Niek en Ilse (vrienden sinds mensenheugenis met dezelfde passies): jullie organisatorische skills hebben ons op het rechte pad gehouden en er voor gezorgd dat we meer konden doen en zien, dan we oorspronkelijk gepland hadden. Het was onze eerste echte reis samen, wat toch altijd een beetje afwachten is, maar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat was het genieten van jullie gezelschap, humor en common sense.

Sofie, mijn dearly beloved, ik heb je al van de ene kant van de wereld naar de andere meegesleurd, soms voor doeleinden waarmee jij geen enkele affiniteit hebt en toch blijf je optimistisch en maak je er het beste van (ik probeer dat natuurlijk te compenseren…). Je bent mijn geweten, klankbord en gezond verstand (lees: knip op de beurs) als ik weer eens op zo’n bijzondere queeste vertrek. Zonder jou zou me dit nooit lukken. Ik ben een gelukkig man met zo’n vrouw aan mijn zijde. Bedankt, liefste.

The End

Mark Dermul

Whivie.be