Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Reisverslag Schotland door Mark – deel 10/10

Reizen Posted on 04/10/2010 17:55

Glasgow – Charleroi – Gent

De volgende ochtend bestond louter uit ontbijten en naar de luchthaven rijden. We leverden onze Zafira terug in en brachten de bagage naar de incheckbalie. De vlucht, die opnieuw vertraging had (en ik maar denken dat Ryanair zo stipt is), verliep verder vlekkeloos, de rit naar huis was bedrukkend stil. We waren allemaal tot het besef gekomen dat onze prachtige uitstap op zijn einde gekomen was. Jammer. Ik had gerust nog een paar dagen in Schotland willen blijven.

We hebben wel een heleboel prachtige foto’s en geluidsopnames van de verschillende rondleidingen, die ons in staat zullen stellen het whiskyboek dat we momenteel aan het voorbereiden zijn, te vullen met tal van interessante weetjes en anekdotes. We zullen u op de hoogte houden van dit project. Het wordt een gids voor whiskyliefhebbers met een zeer persoonlijke inslag en een grote dosis humor. You’ll like it.

Ook hebben we enkele leuke flessen gescoord op deze trip. Zo kon ik mijn persoonlijke verzameling van Auchentoshan uitbreiden met de 18 Year Old Sherry Matured (oude verpakking), de 2009 én 2010 Festival flessen en de 21 Year Old. Voeg daarbij een flesje Auchentoshan new make en de ‘bottle your own’ 13-jarige, alsook het mooie doosje Stillman’s Collection met new make, 1 year old en 2 year old spirit, en je kan niet anders dan een happy camper zijn.

Daarnaast bracht ik ook nog enkele miniatuurtjes mee (het kunnen niet allemaal full bottles zijn, hé – ik had zowel budget- als bagagegewichtmatig een limiet, natuurlijk) en whiskysnoepjes van Edradour.

En natuurlijk een heleboel informatie om de volgende Schotlandreis probleemloos te plannen. Want we hebben natuurlijk stiekem al plannen om volgend jaar terug te keren naar Schotland voor meer research. Wellicht wordt het een weekje Islay. Dat mag eigenlijk toch niet ontbreken. We zien wel.

Dit is een overzichtje van de whisky die we ter plekke proefden:

  • Auchentoshan 12 Year Old
  • Auchentoshan Three Wood
  • Auchentoshan 21 Year Old
  • Auchentoshan 1978 30 Year Old Bourbon Barrel Matured
  • Auchentoshan New Make Spirit
  • Auchentoshan 20 Year Old Bourbon Barrel (blender’s sample)
  • Auchentoshan 20 Year Old Sherry Butt (blender’s sample)
  • Auchentoshan 1979 Sherry Hogshead cask 4561 (blender’s sample)
  • Auchentoshan 1996 13 Year Old Bourbon Barrel (bottle your own)
  • Auchentoshan 1997 Sherry Butt 446 (blender’s sample)
  • Auchentoshan 1998 Sherry Hogshead 622 (blender’s sample)
  • Benromach 10 Year Old
  • Daluaine Cask Strength (G&M shop exclusive)
  • Blair Athol Fauna & Flora
  • Deanston 12 Year Old
  • Macallan 15 Year Old
  • Balvenie Doublewood
  • Caol Ila 1997 G&M Connoisseurs Choice

Ik zou, tot slot, mijn reisgenoten willen bedanken.

Niek en Ilse (vrienden sinds mensenheugenis met dezelfde passies): jullie organisatorische skills hebben ons op het rechte pad gehouden en er voor gezorgd dat we meer konden doen en zien, dan we oorspronkelijk gepland hadden. Het was onze eerste echte reis samen, wat toch altijd een beetje afwachten is, maar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat was het genieten van jullie gezelschap, humor en common sense.

Sofie, mijn dearly beloved, ik heb je al van de ene kant van de wereld naar de andere meegesleurd, soms voor doeleinden waarmee jij geen enkele affiniteit hebt en toch blijf je optimistisch en maak je er het beste van (ik probeer dat natuurlijk te compenseren…). Je bent mijn geweten, klankbord en gezond verstand (lees: knip op de beurs) als ik weer eens op zo’n bijzondere queeste vertrek. Zonder jou zou me dit nooit lukken. Ik ben een gelukkig man met zo’n vrouw aan mijn zijde. Bedankt, liefste.

The End

Mark Dermul

Whivie.be



Reisverslag Schotland door Mark – deel 9/10

Reizen Posted on 04/10/2010 07:55

Glenlivet – Glasgow

Na de rondleiding van de Glenlivet distillery, die alles bij elkaar nog geen half uur in beslag nam, werden we behendig naar de shop geleid. Maar de delegatie van Whivie had andere plannen. We haalden onze Guardians of Glenlivet kaartjes boven, alsook de sleutel die ons toegang zou geven tot de mysterieuze (nou, ja) bibliotheek van George Smith.

Ook dat is natuurlijk een PR-truuk, want de bibliotheek ligt op de eerste verdieping van het vernieuwde gebouw. Maar het is wel een leuke replica, waar niet alleen oude boeken staan uit de begindagen van de distilleerderij, maar ook de volledige range van Glenlivet in een cabinet on display staat.

Glenlivet Cellar Collection 1983 French Oak Finish

Maar het beste van al was natuurlijk dat we, als Guardians, een speciale dram kregen aangeboden. Het betrof de 1983 French Oak Finish uit de legendarische Glenlivet Cellar collection. We namen er de tijd voor…

Ondertussen was het 17u voorbij en we hadden nog een hele rit voor de boeg. Glasgow was meer dan driehonderd kilometer verwijderd. Dus sprongen we achter het stuur van de Zafira en zetten de automaat in ‘drive’.

Haggis

Tegen de tijd dat we Dalwhinnie opnieuw passeerden, ging de zon al onder. Ze dompelde de heuvels in een warme, gouden gloed. Een prachtig schouwspel. Drie uur later kwamen we aan in Glasgow, die gehuld was in duisternis. We waren uitgeput, maar wilden toch nog een restaurant vinden waar haggis op het menu stond. Maar het bekendste restaurant liet verstaan dat ze de keuken net gesloten hadden. Miljaar! Maar geen nood. De lieftallige receptioniste van het Thistle Hotel, waar we verbleven, belde de chef en kon hem overtuigen haggis voor me klaar te maken.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet slecht vond, maar dat ik tevens niet onder de indruk was. Misschien omdat het op een ‘toeristvriendelijke’ manier werd geserveerd? Hoe dan ook, nadien trakteerden we onszelf nog op een afzakkertje (Caol Ila 1997 G&M Connoiseurs Choice, Balvenie Doublewood en Macallan 15 Year Old), alvorens voor een laatste keer ons hoofd in de donzige kussens te laten zakken.

(wordt vervolgd)