Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 12 Year Old 2008/2020 The Whisky Jury, bourbon hogshead #twj-Ci02, 280bts
Kleur: zonlicht
ABV: 53.1%

Knipperen

The Whisky Jury heeft nog niet zo veel releases op het CV staan, maar wat hij al uitbracht is echt wel topspul. Op minder dan een jaar tijd heeft Joeri een ijzersterke – maar dik verdiende – reputatie opgebouwd, wat er voor zorgt dat zijn releases razendsnel uitverkopen. Zo had ik zijn Caol Ila 35 Year Old 1983 gemist en heeft het bloed, zweet en tranen gekost (nou, ja) om toch nog een fles te pakken te krijgen. En kijk: dit jaar komt hij opnieuw opzetten met mijn favoriete Islay distilleerderij, zij het wel een pak jonger deze keer. Dit single cask uit 2008 werd na 12 jaar rijping op vatsterkte gebotteld. Ik heb er zin in!

Jonge, krachtige neus op assen, citrus (mandarijn!) en een karrenvracht aan zeewier. Iets van modder en dieselwalmen. Lekker dirty en precies zoals ik hem graag heb. Stokvis en modder, echt waar. Geweldig.

Oh, oh, OH! De neus zal al heel erg goed, maar op smaak is hij uitstekend! Perfecte sterkte. De alcohol is mooi geïntegreerd, waardoor je je met al je smaakpapillen kan concentreren op de heerlijk zoete toetsen van vanille, suikerspin en honing die loodrecht tegenover de zilte toetsen van brak water, oestersap en zeewier staan. De rook wordt groots en maakt het gezellig warm in de mond. Zo dirty als de neus was, zo clean is hij op de tong. Dit is Genieten met hoofdletter G.

De lange afdronk is een strijd tussen zoet en zilt, die onbeslecht eindigt. Maar wat een match!

Voor deze doe ik graag een #happydance, hoor. Maar helaas is ook deze al helemaal uitverkocht. Godgeklaagd, maar je mag echt niet met je ogen knipperen als de release aangekondigd wordt. Doe je dat wel, dan ben je te laat. Hoog tijd dat Joeri een systeem van abonnement lanceert…

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)