Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 35 Year Old 1983/2019, The Whisky Jury, Refill Hogshead #75, 90 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.3%

Out of this World

Voor zijn tweede release koos Belgisch onafhankelijk bottelaar The Whisky Jury voor een Caol Ila uit 1983. Say again? 1983? Mijn god, dan is deze Caol Ila maar liefst 35 jaar oud. Het label is overigens prachtig, met goudfolie. En de fles komt tevens in een stijlvol kistje. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud. Het is overigens mijn 120e Caol Ila. Ik ga me er even voor zetten, zie.

De neus is out of this world! Echt waar, hier wordt ik zo blij van als toen ik 7 was en mijn eerste Star Wars actiefiguurtje in handen kreeg. Ik wordt in gedachten terug gekatapulteerd naar de kleine haven van Port Askaig met zijn dreigende donderwolken, dieselmotoren, scheepstouwen en roestende kettingen langs de kade. Zeewier en oestersap worden vermengd met zachte toetsen van citrusfruit en zilverpoets. Geef hem tien minuten van uw tijd – hij verdient het echt – en laat u verrassen door tropische toetsen op de achtergrond: ananas, mango, mandora. Absoluut heerlijk!

De body is prima, de sterkte nagenoeg perfect. Krachtig, kruidig, bitterzoet en rokerig. Gezouten boter, citrusfruit, pistachenoten, gekarameliseerd hout en ga zo maar door. Midpalate verschijnen de tropische fruittoetsen opnieuw, hoewel het maritieme karakter van Caol Ila de boventoon voert. Deze malt is perfect in balans!

De afdronk is zalig lang, lekker warm met een prikkelend pepertje. Heerlijk…

Joeri, petje af! Deze Caol Ila belandt zo maar in mijn top 30 lekkerste whisky’s aller tijden. De fles kost 329 EUR, wat eigenlijk een schijntje is voor dit spul, maar geloof het of niet, ondertussen is deze fles nergens meer te vinden… Dju! Ik wil hier nochtans graag een fles van. Anyone?

93/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).