Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 24 Year Old 1995/2019, Sansibar for Whiskyklubben Slainte, 150 bts
Kleur: brons
ABV: 53.2%

Donkerzoete Marmelade

Je mag gerust stellen dat Ben Nevis 1994 tot 1997 bij het beste hoort van wat de distilleerderij in het recente verleden gestookt heeft – uiteraard in combinatie met goed hout, dat spreekt. Vandaag proef ik een single cask uit 1995 – duidelijk een sherryvat – dat door het Duitse Sansibar gebotteld werd na 24 jaar rijping, voor de Zweedse whiskyclub Slainte van Magnus Fagerström. Prachtig kleurtje, zeg…

Mierzoete, heerlijk gesherriede neus op rode vetersnoep, bloedappelsien, gebakken Granny Smith, stekelbes, meloen, honing en… cola! Het enige wat een klein beetje afbreuk doet aan de geur is een hint van sulfer, maar gelukkig trekt die erg snel weg. Snoeperig fruitbommetje op de neus.

Hij is lekker olieachtig en licht pikant op zwarte peper en nootmuskaat. Het fruit keert weer, maar in een donkerzoete marmelade. Er komt ook wat rood fruit opzetten, maar dat evolueert snel naar vijgenconfituur (zoals je die in Tunesië bij het ontbijt geserveerd krijgt). Licht drogend. Prima drinkbaar zonder water, hoor.

De afdronk is erg lang, warm, donker en zoet, maar laat je mond wel kurkdroog achter.

Wederom zo’n pareltje, waardoor ik me luidop afvraag waarom de eigenaars niet zelf meer dan dit mooie spul op de markt brengen. Versta me niet verkeerd: de officiële releases zijn goed, maar dit is toch wel uitzonderlijk lekker.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).