Distilleerderij: Glen Moray
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Moray 12 Year Old 2007/2012, Liquid Art, bourbon cask, 94 bottles
Kleur: witte wijn
ABV: 49.6%

Relax

Ik beken, ik ben geen al te grote fan van Glen Moray. Meer miss dan hit in mijn ervaring. Maar als Liquid Art met een release op de proppen komt, maakt me dat toch benieuwd. Die gasten weten waar ze mee bezig zijn. Deze 12-jarige verscheen half juli 2020 met wederom een prachtig kunstwerk op het label – deze keer van de hand van Pieter Debruyne. Ik vraag me wel af wat er met de rest van het vat gebeurde, want Liquid Art lanceerde maar 94 flessen. Hij is erg bleek.

De neus is een waar snoepje. Kruisbessen, ananas, banaan, zespri met nog een florale toets en een beetje vanille. Er zit ook een licht herbale, groene toets aan die me bekoort. Netels, varens? Tot slot nog een tikkeltje parfum (géén off-note!), wat hem erg zomers maakt; iets wat nu goed uitkomt.

De body is prima – bijna romig- en de sterkte ook. De alcohol is perfect geïntegreerd, waardoor alle aandacht gevestigd wordt op het fruit: banaan, ananas en kruisbessen. Okay, redelijk één-dimensionaal, maar wel een prima vertegenwoordiger van de stijl van deze distilleerderij en pakken beter dan de officiële release.

De afdronk is lang – veel langer dan verwacht – en zacht gekruid.

Een erg leuke relax-whisky, typisch om te schenken aan het zwembad op vakantie. Maar opgelet: gevaarlijk drinkbaar! Slechts 89 EUR. Bedankt voor het sample, Bert.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).