Zaterdag 25 september 2010

Na een zalige nachtrust en een heerlijk verfrissende douche, bespreken we het rittenschema voor vandaag bij een lekker en uitgebreid ontbijt. Er staat behoorlijk wat op het programma en er moeten ook heel wat kilometers (or miles in this case) overbrugd worden.
Bij het verlaten van de parkeergarage stellen we vast dat het opnieuw een prachtige, zonnige dag wordt. Net buiten Glasgow slaan we de Touristic route to Pitlochry in. Deze route door de Highlands moet ons uiteindelijk naar het hart van de Speyside brengen; twee interessante whisky regio’s.

Voor het eerst zien we langs de weg de uitgestrekte weilanden, velden en heuvelruggen die de Schotse Highlands zo typeren. De filmliefhebbers in onze auto wanen zich in het decor van Hobbiton in Lord of the Rings of de magische wereld van Harry Potter. Na een uurtje sightseeing lassen we een korte stop in om de beentjes te strekken. Hier in Muthill (wordt Mew-thill uitgesproken) nemen we de tijd om de ruïne van een Romaanse kerk en begraafplaats te bezoeken.
Net buiten Crieff trekt een groot bord onze aandacht. Even buiten de geplande route ligt de Famous Grouse Experience. Omdat deze stop niet opgenomen is in het schema, beperken we ons tot een kort bezoek aan de shop. We vinden er enkele leuke miniatuurtjes voor de verzameling; en hervatten vervolgens onze tocht noordwaards.

We blijven ons vergapen aan het prachtige, groene glooiende landschap. Aan The Queen’s View bij Lake Tummel stoppen we om te lunchen. We zijn hier nog 10 minuutjes van onze volgende stop in Pitlochry.
Als we het schilderachtig stadje binnenrijden, heerst er een gezellige drukte. Er is hier in de buurt een Classic Rally aan de gang. Onderweg worden we regelmatig ingehaald door classic en oldtimer wagens en motorfietsen. Even buiten de stad, tussen de velden, ligt Edradour Distillery, Scotland’s smallest distillery. Terwijl Mark en Sofie een blitz-bezoek brengen aan het visitor center en shop, maken Ilse en Niek gretig sfeerfoto’s van de Schotse Highlands.


Door al dit moois, zijn we de tijd een beetje uit het oog verloren. We beseffen plots dat we nog een rit van ruim 2 uur voor de boeg hebben naar Elgin. Onze volgende afspraak komt ernstig in gedrang. Hoewel we geen tijd te verliezen hebben, laten we ons toch verleiden om een kleine omweg te maken via Schotland’s hoogst gelegen destillerderij, de Dalwhinnie Distillery. We hebben de on board termometer niet nodig om vast te stellen dat het hier op de top een stuk frisser is dan beneden in het dal. We beperken ons ook deze keer tot een kort bezoek aan de shop. We scoren opnieuw enkele minatuurtjes voor de verzameling en laten de Distiller’s Edition op het schap staan; want deze is goedkoper in de supermarkt in België.
Wat volgt is een lange rit naar Elgin. Net voorbij Aviemore rijden we de Speyside binnen. Voor elke whiskyliefhebber is dit de hemel op aarde. Hier ligt na elke bocht een destilleerderij verscholen in het landschap. Wij raden iedereen toch ten stelligste aan om de aandacht bij het verkeer te houden en uit te kijken voor overstekend wild!

Onze volgende afspraak is met Mark Angus, Retail Sales Manager van de Gordon & MacPhail Shop, 58-60 South Street in Elgin. We slagen er in om precies 10 minuten voor sluitingstijd de winkel binnen te stappen. De Retail Sales Manager laat nog snel zijn echtgenote verwittigen om het avondeten eventjes warm te houden in de oven, zodat hij ons rustig de tour door de shop kan geven. Mr. Angus vertelt ons kort over de geschiedenis van de winkel, die trouwens nog steeds in hetzelfde gebouw gevestigd is als bij de oprichting in 1895. Er staan hier méér dan 1.500 flessen, zowel officiële bottelingen als Connoisseur’s Choice en Gordon & MacPhail bottelingen. Dit maakt de keuze voor onze aankopen er niet eenvoudiger op …
Enkele extreem oude en exclusieve expressies zoals een Auchentoshan 30 Years Old; een BenRiach 1976 Limited Edition, de flessen Ardbeg Double Barrel en ‘s werelds oudste single malt, de 70 jarige Mortlach, geven de shop de uitstraling van een heus whiskymuseum.

Wanneer Mark Angus de laatste klanten heeft bediend, neemt hij ons mee op een rondleiding achter de schermen van de Gordon & MacPhail Shop. Op de eerste verdieping stappen we de board room binnen. Deze middag heeft hier nog een vergadering – met tasting – plaatsgevonden van de Raad van Bestuur. Enkele uren voor ons bezoek zijn hier nog belangrijke beslissingen genomen mbt de nieuwe Gordon & MacPhail bottelingen. Naast het volledige aanbod flessen uit de Benromach destilleerderij, puilen de display-kasten hier uit met exclusieve flessen en whisky-prijzen en trofeeën die Gordon & MacPhail in zijn lange geschiedenis heeft verzameld.

Enkele flessen rijker, maar een hap Schotse Ponden lichter nemen we afscheid van Mark Angus. Hij doet ons nog een adresje aan de hand, waar we volgens hem echte haggis kunnen eten. In het Laichmoray Hotel (wordt Lek-Meirie uitgesproken) serveren ze echter enkel met haggis gevulde champignons als voorgerecht. We blijven in onze zoektocht naar dit typisch Schotse gerecht nog even op onze honger zitten; maar laven ondertussen onze dorst met een head-to-head whisky tasting van een Blair-Atol en een Deanston.