Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 3 Year Old 2007/2010 Single Cask for Belgium, Fresh Bourbon Cask #334/07, 264 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 62.4%

Kudos

Deze 3-jarige Kilchoman werd speciaal voor België gebotteld. Merk op dat de flesvorm nog de oude is. Maar de inhoud is wederom een schoolvoorbeeld van Kilchoman op bourbon gerijpt. Het ABV laat weinig aan de verbeelding over. Misschien moet ik voor deze toch maar wat water bij de hand houden. Of toch niet?

Hij kan zijn erg jonge leeftijd niet loochenen, maar anderzijds is deze neus toch heel erg aangenaam, wat niet alleen op een bijzonder goeie spirit wijst, maar ook aangeeft dat Anthony Wills kieskeurig is wat zijn vaten betreft. Turf, limoen, aarde, peren, plasticine, vanille, munt. De volgorde varieert telkens je je neus in het glas steekt. En hoewel hij nog bijzonder hoogalcoholisch is, verdooft hij de neus hoegenaamd niet. Ik kan hier letterlijk minutenlang aan ruiken.

Op smaak keert dat allemaal weer, maar het moet gezegd: het is allemaal wat vlakker dan de neus beloofde. Hij wordt wel flink pikant op witte peper, zoethout en gember. De rook wordt best groots. Je proeft ook de eik, zonder dat het storend wordt. Ja, je proeft dat dit zeer jong en onstuimig is, maar het blijft lekker. En vergeet water. Hij heeft het niet nodig.

De afdronk is lekker lang, clean en rokerig.

Kudos aan Kilchoman dat zij er in slaagden een whisky te creëren die er staat op amper drie jaar tijd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).