Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Longrow 13 Year Old Red, OB 2020, Chilean Cabernet Sauvignon Matured, 9.000 bts
Kleur: koper
ABV: 51.6%

Intens

Longrow Red is een reeks van malts gefinished op rodewijnvaten. In 2013 verscheen een 11-jarige op Shiraz uit Australië. Die werd gevolgd door een 13-jarige op Malbec-vaten in 2017 (die ik best lekker vond) en in 2020 verscheen wat momenteel in mijn glas vertoeft. Deze Longrow rijpte tien jaar op bourbon- en sherryvaten, alvorens overgestoken te zijn op Cabernet Sauvignon vaten van de wijngaard Mont Gras’ Intriga Estate in Alto Maipo aan de voet van de Andes in Chili. Het heeft de malt alvast een rode schijn gegeven.

Het vuile kantje van Longrow – turf, stal en jute zakken – komt eerst. Dan volgen zoetzure toetsen als van karnemelt met roze pompelmoes en mandarijn, aangevuld met wat karamel en vanille met tot slot nog een paar zoutkorreltjes er bij. Gaat op en neer als een jojo tussen zoet en maritiem. Redelijk intens en erg aangenaam.

Op smaak is dat een perfecte verderzetting van de neus. Zoet versus zilt met intense smaken van citrus- en rood fruit (allerhande bessen en kersen), karamel en turf met een mooie, geweldig grote rookontwikkeling. Ik krijg het er helemaal warm van. De malt is lekker romig, overigens. En water is totaal overbodig.

De afdronk duurt lekker lang, houdt de mond helemaal warm door de mooie kruidigheid, maar laat hem wel kurkdroog achter.

Intens is hier het sleutelwoord: van neus tot finish. Bedankt, Marcel!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).