Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Longrow 13 Year Old Red

Tasting Notes Posted on ma, juli 20, 2020 16:56:31

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Longrow 13 Year Old Red, OB 2020, Chilean Cabernet Sauvignon Matured, 9.000 bts
Kleur: koper
ABV: 51.6%

Intens

Longrow Red is een reeks van malts gefinished op rodewijnvaten. In 2013 verscheen een 11-jarige op Shiraz uit Australië. Die werd gevolgd door een 13-jarige op Malbec-vaten in 2017 (die ik best lekker vond) en in 2020 verscheen wat momenteel in mijn glas vertoeft. Deze Longrow rijpte tien jaar op bourbon- en sherryvaten, alvorens overgestoken te zijn op Cabernet Sauvignon vaten van de wijngaard Mont Gras’ Intriga Estate in Alto Maipo aan de voet van de Andes in Chili. Het heeft de malt alvast een rode schijn gegeven.

Het vuile kantje van Longrow – turf, stal en jute zakken – komt eerst. Dan volgen zoetzure toetsen als van karnemelt met roze pompelmoes en mandarijn, aangevuld met wat karamel en vanille met tot slot nog een paar zoutkorreltjes er bij. Gaat op en neer als een jojo tussen zoet en maritiem. Redelijk intens en erg aangenaam.

Op smaak is dat een perfecte verderzetting van de neus. Zoet versus zilt met intense smaken van citrus- en rood fruit (allerhande bessen en kersen), karamel en turf met een mooie, geweldig grote rookontwikkeling. Ik krijg het er helemaal warm van. De malt is lekker romig, overigens. En water is totaal overbodig.

De afdronk duurt lekker lang, houdt de mond helemaal warm door de mooie kruidigheid, maar laat hem wel kurkdroog achter.

Intens is hier het sleutelwoord: van neus tot finish. Bedankt, Marcel!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Longrow 9 Year Old 2007 Society Bottling

Tasting Notes Posted on ma, juli 20, 2020 06:55:31

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Longrow 9 Year Old 2007/2017, Society Bottling, Fresh Sauternes Hogshead, 1.134 bts
Kleur: koper
ABV: 56.3%

Buskruit!

Deze Longrow, de flink geturfde malt die bij Springbank wordt geproduceerd, werd als Society Bottling uitgebracht voor de leden. Hij rijpte 9 jaar lang op een Sauternes wijnvat.

Van zodra ik mijn neus in het glas steek, krijg ik het gevoel in een Body Shop or Rituals te zijn binnengestapt; zo’n winkel waar vrouwlief graag om allerhande oliën en zalfjes gaat. Dat is niet kleinerend of schertsend bedoeld, het is nu éénmaal het eerste waar ik aan denk als ik dit ruik. Oranje potpourri met allerhande oliën en geurstaafjes, crèmes met tropische fruitgeurtjes en een hint van zonnebrandolie. Hij is fruitig en romig, maar het lijkt me een beetje kunstmatig, als u begrijpt wat ik bedoel. Vergeten we uiteraard het mooie streepje woodsmoke niet. Laat ik duidelijk zijn: dit is erg lekker, hoor!

Ka-boom! Onmiddellijk erg krachtig en kruidig, met flink wat zoete rook, assen en…euh… buskruit! Maar mooi in evenwicht gebracht met tropische fruittoetsen. Denk appelsien (veel!) en ananas (weinig), maar ook gedroogde abrikozen, rozijnen en pompelmoes. De zware turf van Longrow en de immense zoetigheid van de Sauternes hebben elkaar hier perfect gevonden.

De afdronk is erg lang, erg kruidig en erg zoet. Erg, hé? (note to self: onnozelaar).

Indrukwekkende Longrow, zeker als je zijn jonge leeftijd in acht neemt. Bedankt, Marc!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).