Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Longrow 9 Year Old 2007/2017, Society Bottling, Fresh Sauternes Hogshead, 1.134 bts
Kleur: koper
ABV: 56.3%

Buskruit!

Deze Longrow, de flink geturfde malt die bij Springbank wordt geproduceerd, werd als Society Bottling uitgebracht voor de leden. Hij rijpte 9 jaar lang op een Sauternes wijnvat.

Van zodra ik mijn neus in het glas steek, krijg ik het gevoel in een Body Shop or Rituals te zijn binnengestapt; zo’n winkel waar vrouwlief graag om allerhande oliën en zalfjes gaat. Dat is niet kleinerend of schertsend bedoeld, het is nu éénmaal het eerste waar ik aan denk als ik dit ruik. Oranje potpourri met allerhande oliën en geurstaafjes, crèmes met tropische fruitgeurtjes en een hint van zonnebrandolie. Hij is fruitig en romig, maar het lijkt me een beetje kunstmatig, als u begrijpt wat ik bedoel. Vergeten we uiteraard het mooie streepje woodsmoke niet. Laat ik duidelijk zijn: dit is erg lekker, hoor!

Ka-boom! Onmiddellijk erg krachtig en kruidig, met flink wat zoete rook, assen en…euh… buskruit! Maar mooi in evenwicht gebracht met tropische fruittoetsen. Denk appelsien (veel!) en ananas (weinig), maar ook gedroogde abrikozen, rozijnen en pompelmoes. De zware turf van Longrow en de immense zoetigheid van de Sauternes hebben elkaar hier perfect gevonden.

De afdronk is erg lang, erg kruidig en erg zoet. Erg, hé? (note to self: onnozelaar).

Indrukwekkende Longrow, zeker als je zijn jonge leeftijd in acht neemt. Bedankt, Marc!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).