Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran 12 Year Old, OB2019
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Modern Old School

De eerste 12-jarige van Kilkerran werd in 2016 voorgesteld, maar ik proef een botteling uit 2019. Het is een vatting van 70% Kilkerran op bourbon en de overige 30% op sherryvaten. Hij werd teruggebracht naar 46% en is te koop voor ocharme 40 tot 50 EUR. Een betaalbare instapper, dus. Wat zeg ik nu: instapper? Het is de oudste malt die de jonge Glengyle distilleerderij op de markt heeft!

Goh, wat lekker, zeg! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en wordt al onmiddellijk begroet door een prachtige combinatie van citrusfruit, knapperige Granny Smith appeltjes, gedroogde abrikozen, vanille, bijenwas, kiezels op het strand en de korst van boerenbrood besmeerd met goeie boter. Maar uiteraard ook een mooie toets van turf, een zilt elementje en zachte, zoete rook. Arbroath Smokies in de verte. Dit moet op smaak al flink gaan tegenvallen om geen topper te zijn.

Lekker olieachtig, bijna waxy, op de tong. Flink mineraal nu, waardoor hij me even aan Springbank doet denken, maar dat is geen straf. Meer turf dan ik had verwacht, ook. Mooie ontwikkeling. Zilt en zoet gaan head-to-head, maar nu is het toch vooral het maritieme karakter van de malt dat domineert. De fruitige toetsen zijn teruggebracht naar gekonfijte appelsienschillen. Hij is ook minder complex dan ik had gehoopt – zeker na die prachtige neus – maar staat er wel.

De afdronk is lekker lang met een mooie, rokerige dood.

Bang for your buck, zoveel is zeker. Liefhebbers van Campbeltown malts kunnen hier echt wel blij mee zijn. Hij is modern en old school tegelijk. Da’s vakmanschap.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).