Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank 21 Year Old Single Cask for Symposion House of Taste

Tasting Notes Posted on zo, juli 19, 2020 16:54:35

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 21 Year Old Single Cask, OB 2016, Symposion House of Taste, Oloroso Sherry Hogshead, 31 bts
Kleur: koper
ABV: 47.5%

Utsökt

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens kunnen zijn dat de Springbank 21 Year Old een geweldige whisky is. Een instant classic, zeg maar. Echter, er bestaan ook flink wat single casks van hun 21-jarige en dit is er zo eentje, gebotteld in 2016. Het betreft een oloroso sherryvat voor Symposion House of Taste, een whiskyclub in Malmö, Zweden.

Waxy! Steenfruit, een kar vol met hooi, toffee, overrijpe banaan, zand en kiezels. Niet noodzakelijk in die volgorde, maar dat is wel de neus van deze malt in een notendop. Eigenlijk het beste van twee werelden: de typische, geweldige spirit van Springbank opgefleurd door enkele donkerzoete toetsen van het oloroso vat. En hij ruikt bijgevolg absoluut heerlijk. Ik kan hier een kwartier mee bezig zijn zonder de nood te voelen om mijn eerste slok te nemen.

Hij is op de tong olieachtig op allerhande gele fruit: abrikozen, mango, perzik, banaan – wat een feest! Maar een zilte toets en flink wat quasi-zure turfrook komen de boel aanzwengelen. Prima sterkte, overigens. Een frisse toets van munt. Wat kamfer en gember. Mooie balans.

In de lekker lange afdronk krijg ik verrassend vele tuinkruiden en zout, terwijl het fruit zich snel terugtrekt en nog even wat aandacht vraagt voor de rook.

Een ga-er-even-voor-zitten whisky. Utsökt (voor degene die zonder Google translate zitten: dit is ‘heerlijk’ in het Zweeds) en nog geen klein beetje ook.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Kilkerran 12 Year Old

Tasting Notes Posted on zo, juli 19, 2020 06:53:24

Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran 12 Year Old, OB2019
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Modern Old School

De eerste 12-jarige van Kilkerran werd in 2016 voorgesteld, maar ik proef een botteling uit 2019. Het is een vatting van 70% Kilkerran op bourbon en de overige 30% op sherryvaten. Hij werd teruggebracht naar 46% en is te koop voor ocharme 40 tot 50 EUR. Een betaalbare instapper, dus. Wat zeg ik nu: instapper? Het is de oudste malt die de jonge Glengyle distilleerderij op de markt heeft!

Goh, wat lekker, zeg! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en wordt al onmiddellijk begroet door een prachtige combinatie van citrusfruit, knapperige Granny Smith appeltjes, gedroogde abrikozen, vanille, bijenwas, kiezels op het strand en de korst van boerenbrood besmeerd met goeie boter. Maar uiteraard ook een mooie toets van turf, een zilt elementje en zachte, zoete rook. Arbroath Smokies in de verte. Dit moet op smaak al flink gaan tegenvallen om geen topper te zijn.

Lekker olieachtig, bijna waxy, op de tong. Flink mineraal nu, waardoor hij me even aan Springbank doet denken, maar dat is geen straf. Meer turf dan ik had verwacht, ook. Mooie ontwikkeling. Zilt en zoet gaan head-to-head, maar nu is het toch vooral het maritieme karakter van de malt dat domineert. De fruitige toetsen zijn teruggebracht naar gekonfijte appelsienschillen. Hij is ook minder complex dan ik had gehoopt – zeker na die prachtige neus – maar staat er wel.

De afdronk is lekker lang met een mooie, rokerige dood.

Bang for your buck, zoveel is zeker. Liefhebbers van Campbeltown malts kunnen hier echt wel blij mee zijn. Hij is modern en old school tegelijk. Da’s vakmanschap.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).