Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 21 Year Old Single Cask, OB 2016, Symposion House of Taste, Oloroso Sherry Hogshead, 31 bts
Kleur: koper
ABV: 47.5%

Utsökt

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens kunnen zijn dat de Springbank 21 Year Old een geweldige whisky is. Een instant classic, zeg maar. Echter, er bestaan ook flink wat single casks van hun 21-jarige en dit is er zo eentje, gebotteld in 2016. Het betreft een oloroso sherryvat voor Symposion House of Taste, een whiskyclub in Malmö, Zweden.

Waxy! Steenfruit, een kar vol met hooi, toffee, overrijpe banaan, zand en kiezels. Niet noodzakelijk in die volgorde, maar dat is wel de neus van deze malt in een notendop. Eigenlijk het beste van twee werelden: de typische, geweldige spirit van Springbank opgefleurd door enkele donkerzoete toetsen van het oloroso vat. En hij ruikt bijgevolg absoluut heerlijk. Ik kan hier een kwartier mee bezig zijn zonder de nood te voelen om mijn eerste slok te nemen.

Hij is op de tong olieachtig op allerhande gele fruit: abrikozen, mango, perzik, banaan – wat een feest! Maar een zilte toets en flink wat quasi-zure turfrook komen de boel aanzwengelen. Prima sterkte, overigens. Een frisse toets van munt. Wat kamfer en gember. Mooie balans.

In de lekker lange afdronk krijg ik verrassend vele tuinkruiden en zout, terwijl het fruit zich snel terugtrekt en nog even wat aandacht vraagt voor de rook.

Een ga-er-even-voor-zitten whisky. Utsökt (voor degene die zonder Google translate zitten: dit is ‘heerlijk’ in het Zweeds) en nog geen klein beetje ook.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).