Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 13 Year Old 2005/2019, Single Cask Selection, 1st Fill Tawny Port Hogshead #17/413-2, 299 bts
Kleur: koper
ABV: 56.1%

Chutney

Ik zet graag twee zustervaten van Glen Scotia aan de lippen, zijnde vat #17/413-2 tegenover vat #17/413-8, beide in 2005 te slapen gelegd en beiden in 2019 gebotteld op vatsterkte. Het eerste is een Tawny Port Hogshead dat 299 flessen opleverde, het tweede een oloroso sherryvat dat 328 flessen opleverde. Beide op vatsterkte, dat spreekt. We beginnen met het portovat.

Oh, ja… het vuile kantje van Glen Scotia is vertegenwoordigd, maar het portovat overstemt dat probleemloos om je een warme, zoete neus te presenteren vol rood en donker fruit, zachte rook met een mooi zilt randje. Ik krijg ook wat chocolade, hazelnoten en iets van acaciahoning over abrikozen. En zelfs wat chutney. Een druppeltje olijfolie als toemaatje.

Hij komt stevig binnen en is flink gekruid, terwijl de turf voor een grootste rookontwikkeling zorgt. Pas als de rook wat verdwenen is en de kruiden geblust, komen de zoete toetsen tot hun recht. En dat smaakt! Blauwe druiven, abrikozen, veenbessen en gedroogde vijgen.

De afdronk is betrekkelijk lang, pittig met wat hardnekkige turfrook. Hij sterft een verrassend zilte dood.

Ik vind het prima, hoor.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).