Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 10 Year Old 2008/2018, Campbeltown Malts Festival 2018, Ruby Port Finish, 2.400 bts
Kleur: goud
ABV: 57.8%

Vleugje Porto

Ik was danig onder de indruk van de festivalbotteling van 2019, die 15-jarige op rumvaten. Toeval wil dat ik ook een sample te pakken kon krijgen van de festivalbotteling van het jaar daarvoor. Deze keer een 10-jarige Glen Scotia de gefinished werd op portovaten. Ik ga me er even voor zetten.

Dit is een eerder zoete neus, waarbij de turf slechts een kleine bijrol speelt. Veel rood fruit zoals frambozen en aardbeien. Iets van hazelnoten en snuiftabak. Een tikkeltje zilt, maar ook hier heel discreet. Dit is vooral zoetigheid. Ik beken dat dit een heel andere Glen Scotia is dan ik al eerder heb geroken.

Op smaak is hij een pak pittiger dan de neus deed vermoeden. Het alcoholpercentage zit daar ongetwijfeld voor een groot stuk tussen. Het maakt hem zelfs scherp en pikant. Chilipeper en nootmuskaat. Het rode fruit keert weer, maar moet nu toch de duimen leggen voor de turf en vooral het zilt. Lijkt plots een erg maritieme malt, met slechts een vleugje porto in de mix. Het tegenovergestelde van de neus. En vanaf de tweede slok wordt hij erg vuil en wél typisch Glen Scotia, maar dan van de soort waar ik minder tuk op ben.

De afdronk is middellang, rokerig en een heus gevecht tussen zilt en zoet. Gekonfijte pompelmoes op het sterfbed.

De neus en de vooral de finish vielen mij goed mee, maar op smaak is dit te scherp naar mijn gading.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).