Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 15 Year Old 2003/2019, Campbeltown Malts Festival 2019, Rum Cask Finish, 9.500 bts
Kleur: goud
ABV: 51.3%

Mirre

Elke whisky regio heeft zo ondertussen wel zijn festival, zeker? Zo ook, natuurlijk, Campbeltown. Dit jaar zal het wellicht helemaal anders uitdraaien, maar vorig jaar brachten ze bij Glen Scotia deze 15-jarge malt op de markt – op vatsterkte – gefinished in rumvaten gedurende 8 maanden.

Indrukwekkende neus met enerzijds de typische ‘vuile’ trekjes van Glen Scotia en anderzijds mooie, quasi-tropische vruchten. Tikkeltje waxy en mooi, ingetogen rokerigheid. Hint van ananas, kiwi en mandarijn, maar vooral toch heldere limoen. Kalk en kiezeltjes. Doet me in alle eerlijkheid zelfs een beetje aan oudere Springbank denken. Amai, da’s lekker!

Op smaak is het ook onmiddellijk prijs! Erg mineraal op kiezels, jute zakken, licht zurige turf, maar dat wordt mooi in balans gebracht met flink wat citrus en wat ananas, gevolgd door een opstoot van brak water en een bittertje als van druivenpitten. De rook wordt intenser en erg aangenaam. Mirre! Da’s de eerste keer voor mij dat ik dit in een whisky ontdek. Geweldig. Nu moet ik toch weer eerder Kilkerran denken, maar dat is oké. Da’s ook Campbeltown (note to self: stop met die onzin). Mooie balans, echt.

De afdronk is intens en lang, zilt versus zoet. Rokerig tot het eind.

Wow, dit is echt een indrukwekkende Glen Scotia. Aanrader.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).