Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 10 Year Old Travel Retail Exclusive
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Walnoten & Zeezout

Eén van de leuke dingen van op reis gaan is… shoppen in de duty free, natuurlijk! Op terugweg van mijn skivakantie in Oostenrijk, vond ik op de luchthaven deze jonge Lagavulin die ik voor een aantrekkelijke prijs kon meepakken. Zo gezegd, zo gedaan.

Rook, teer, assen, kelp, smeulend hout en vingerverf, opgeleukt met honing, amandelen, abrikozen, citroen en potlood… Schoolvoorbeeld van Lagavulin dus. Maar wel aan de brave kant, als u het mij vraagt. Niks mis mee, natuurlijk.

Op smaak komt het zoete eerst, met naast citrus nu ook boomgaardfruit en wordt de rook plots erg groot, gevolgd door de typische assen. Walnoten. Zeezout. Kamfer. Mooie kruidigheid, ook. Dit lijkt er al meer op.

De afdronk is best lang, gepeperd met een hint van gekonfijte appelsienschillen. Redelijk intens.

Ik vind hem net iets beter dan de 8-jarige die voor de 200e verjaardag werd gebotteld. Ook de 9-jarige uit de Game of Thrones reeks overtreft hij. Maar het is nog geen klassieke 16-jarige, hoor. Desalniettemin, en erg mooie Lagavulin op prima sterkte.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).