Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Scarabus Islay Single Malt, Feis Ile 2019, Hunter Laing & Co
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Scheepstouw

Hunter Laing & Co, het bedrijf achter de nieuwe Ardnahoe Distillery op Islay, sprong in 2019 mee op de Feis Ile kar me de release van deze single malt die luistert naar de naam Scarabus. Weet dat er op Islay een Scarrabus (met dubbele ‘r’) boerderij bestaat vlakbij Bridgend.  Uit geschriften blijkt zelfs dat er tussen 1817 en 1818 een pot still zou gestaan hebben, maar die blijkt nooit operationeel te zijn geweest. Dat geeft ons nog steeds geen enkele hint over de inhoud van deze fles, natuurlijk. Maar dat ze er goed uitziet, daar kunnen we het allemaal wel over eens zijn, denk ik.

De turf laat zich meteen gelden in de vorm van een vreugdevuur op het strand, maar wordt wel makkelijk overstemt door enkele citrusvruchten en een karrenvracht aan karamel. Doet wat jong aan, maar het stoort me niet. In tweede instantie krijg ik vers geboend leder en iets van plasticine. Er zit zelfs een snoeperig kantje aan en… wat mij betreft werkt het. Ik vind dit een leuke Islay neus.

Yummie op de tong. Tikketje zilt, beetje zoet, flink wat gezouten karamel en gekonfijte appelsienen. Dat wordt ondersteund door een flinke rokerigheid met zwarte peper en wat nootmuskaat. Iets van ingevette scheepstouwen en leder komen piepen, terwijl een druppeltje balsamico de boel een beetje komt verzachten.

De afdronk is lekker. De malt verzacht, het vuur en de kruiden doven en de appelsienen keren nog eens weer.

Een erg leuke Ileach. Wat mij betreft een jonge Lagavulin op sherryvat, maar ik kon het nergens bevestigd krijgen. Als je weet dat je deze kan kopen voor de luttele som van 35 à 45 EUR, kan je hem wel bang for your buck noemen, wat mij betreft. Dankjewel, Manny! Ik haal ik mij nog een fles van in huis.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).