Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay 8 Year Old 2011 Ypres Whisky Friends/Maginificent Five, Sherry Hogshead #LAP29, 100 bts
Kleur: brons
ABV: 55.3%

Donkerzoet Geturfd

De jongens van de Ypres Whisky Friends hebben hun eerste clubbotteling te pakken. Het is een Islay Blended Malt geworden, hoewel dat met een korrel zout mag genomen worden. Het vatnummer laat er geen twijfel over bestaan dat dit een Laphroaig is, maar volgens insiders werd hij geteaspooned met een scheutje Caol Ila, zodat het dus geen single malt meer genoemd kan worden. Ze delen het vat met de Magnificent Five – eveneens uit West-Vlaanderen – die de rest van het vat op hun naam schreven, maar wel voor een totaal andere verpakking kozen. Ik durf ze hier allebei tonen om de simpele reden dat ik er van overtuigd ben dat ze allebei bijzonder snel zullen uitverkocht zijn.

Ik heb al vaak gezegd dat ik turf en sherry een moeilijke combinatie vind, maar als het lukt, dan is het meestal geweldig en dat is hier op de neus zeker het geval. Heerlijke toetsen van gerookte ham met een randje van zwarte peperbolletjes, assen van de barbecue, heel even de binnenband van een fiets (geen off-note!) en dan zoete gebakken appeltjes en rozijntjes. Wat late melkchocolade. Een dikke reep spek met een zwoerd van hier tot op Islay. Wat een bom, zeg!

Heerlijk olieachtig en het ABV geeft hem flink wat punch, zonder te branden. Op smaak ontstaat er een rookontwikkeling die zijn weerga niet kent, terwijl zilt en zoet meteen in de clinch gaan. Maar het is duidelijk een vriendschappelijke oefenmatch, want ze omhelzen elkaar in plaats van elkaar te proberen overtreffen. Zoet domineert, terwijl zilt en rook de boel interessant houden. Lekker pittig op nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper.

De afdronk – excuus, Afdronk met hoofdletter – duurt een eeuwigheid en doet me branden van verlangen naar een tweede glas.

Wat een fantastische vatkeuze, zeg! Donkerzoet geturfde Laffie, heerlijk! Een fles kost je 85 EUR en dat ik een zeer faire prijs voor deze geweldige whisky. Ik ben blij dat ik een paar flesjes aan mijn barkast kon toevoegen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).