Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Finlaggan Original Peaty

Tasting Notes Posted on wo, mei 27, 2020 16:09:25

Bottelaar: The Vintage Malt Whisky Company
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Finlaggan Original Peaty, b. 2017
Kleur: stro
ABV: 40%

Zout vs Vanille

Finlaggan is een niet nader genoemde Islay single malt en afhankelijk van de stocks die The Vintage Malt Whisky Company bezit, durft de inhoud al wel eens te wijzigen. Zo is het een publiek geheim dat zowel Lagavulin, Laphroaig als Caol Ila al eens op fles werd getrokken. Veel maakt het mij niet uit, als het maar lekker is. Maar voor 20 EUR gaan we de verwachtingen niet al te hoog stellen, natuurlijk.

Natte aarde, gerookte vis, zoete mout, turf en Wellington Boots, dat is de neus van deze malt in een notendop. Niet zozeer veel rook, hoor. Stalgeuren, modder en citroensap: een lekkere mix. Op de achtergrond nog wat wit fruit, voornamelijk appels, en een groene toets als van varens. Jong, maar niet onaardig.

Het mondgevoel zit prima, maar de lage sterkte is er de oorzaak van dat hij wat punch mist. Nu is hij wel een tikkeltje rokerig en het zilte gaan de strijd aan met het zoete. Zout versus vanille, zeg maar.

De afdronk is jammer genoeg aan de erg korte kant.

Wat mij betreft een erg jonge Laphroaig, maar zekerheid hierover heb ik natuurlijk niet. Alleszins waar voor je geld. Bedankt, Pat!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Islay 8 Year Old 2011 Ypres Whisky Friends / Magnificent Five

Tasting Notes Posted on wo, mei 27, 2020 06:02:14

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay 8 Year Old 2011 Ypres Whisky Friends/Maginificent Five, Sherry Hogshead #LAP29, 100 bts
Kleur: brons
ABV: 55.3%

Donkerzoet Geturfd

De jongens van de Ypres Whisky Friends hebben hun eerste clubbotteling te pakken. Het is een Islay Blended Malt geworden, hoewel dat met een korrel zout mag genomen worden. Het vatnummer laat er geen twijfel over bestaan dat dit een Laphroaig is, maar volgens insiders werd hij geteaspooned met een scheutje Caol Ila, zodat het dus geen single malt meer genoemd kan worden. Ze delen het vat met de Magnificent Five – eveneens uit West-Vlaanderen – die de rest van het vat op hun naam schreven, maar wel voor een totaal andere verpakking kozen. Ik durf ze hier allebei tonen om de simpele reden dat ik er van overtuigd ben dat ze allebei bijzonder snel zullen uitverkocht zijn.

Ik heb al vaak gezegd dat ik turf en sherry een moeilijke combinatie vind, maar als het lukt, dan is het meestal geweldig en dat is hier op de neus zeker het geval. Heerlijke toetsen van gerookte ham met een randje van zwarte peperbolletjes, assen van de barbecue, heel even de binnenband van een fiets (geen off-note!) en dan zoete gebakken appeltjes en rozijntjes. Wat late melkchocolade. Een dikke reep spek met een zwoerd van hier tot op Islay. Wat een bom, zeg!

Heerlijk olieachtig en het ABV geeft hem flink wat punch, zonder te branden. Op smaak ontstaat er een rookontwikkeling die zijn weerga niet kent, terwijl zilt en zoet meteen in de clinch gaan. Maar het is duidelijk een vriendschappelijke oefenmatch, want ze omhelzen elkaar in plaats van elkaar te proberen overtreffen. Zoet domineert, terwijl zilt en rook de boel interessant houden. Lekker pittig op nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper.

De afdronk – excuus, Afdronk met hoofdletter – duurt een eeuwigheid en doet me branden van verlangen naar een tweede glas.

Wat een fantastische vatkeuze, zeg! Donkerzoet geturfde Laffie, heerlijk! Een fles kost je 85 EUR en dat ik een zeer faire prijs voor deze geweldige whisky. Ik ben blij dat ik een paar flesjes aan mijn barkast kon toevoegen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).